En allt ovanligare syn i Svedala.

En allt ovanligare syn i Svedala. Genrebild: MOSTPHOTOS

Inbrotten minskar med två tredjedelar i Svedala

Positiva siffror även i år – nya poliser på gång

SVEDALA.

På ett år har antalet inbrott sjunkit från 74 till 26 och siffrorna ser lika bra ut för 2019. "Efter sommaren får vi ett nytillskott på poliser", berättar Janne Nilsson som är kommunpolis i Svedala.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I Sverige som helhet har inbrotten minskat i år, men frågan är om det någonstans minskat så mycket som i Svedala kommun. Där har antalet inbrott minskat med två tredjedelar.

– Det ser väldigt bra ut för hela Söderslätt, men siffrorna i Svedala sticker onekligen ut, förklarar Janne Nilsson. Vad som orsakat årets stora ras vet han inte. Dels kan det vara att särskilt brottsaktiva suttit inne, dels ett bra polisarbete.

– På hela Söderslätt har vi satt fokus på narkotika och framförallt hos yngre. Eftersom de allra flesta inbrotten är för att finansiera missbruk kan det vara våra insatser på det området som ärvara en av orsakerna till minskningen, säger Janne Nilsson.

Kommunpolisen har de senaste åren lagt ned mycket jobb på att uppmuntra grannsamverkan mot brott och det ger också avtryck i statistiken, enligt Janne Nilsson.

– Det och att villor får bättre lås och larm gör att det är svårare och svårare att göra inbrott. Naturligtvis syns det i statistiken, säger Janne Nilsson.

Statistiken ser också ljus ut för 2019. Det har varit väldigt få inbrott även i år och Janne Nilsson har goda förhoppningar att siffrorna är minst lika bra som 2018.

– Senast till sommaren kommer vi att få en förstärkning när det gäller områdespoliser. Vi kommer också att få polisapsiranter till samhället och en ökad synlighet vet vi minskar både inbrott och annan brottslighet, förklarar Janne Nilsson.

Han berättar att man för närvarande samarbetar med kommunen för att ytterligare öka tryggheten.

– Vi håller på att jobba fram ett samverkansavtal där polisen och kommunen bestämmer oss för hur vi ska arbeta för att Svedala ska vara så tryggt som möjligt, det har kommuninnevånarna rätt att kräva, säger Janne Nilsson.

De trygghetsundersökningar som gjorts kommer att vara en av grunderna för samverkansavtalet och enligt Janne Nilsson ligger polisens fokus fast.

– Det som skapar mest oro är narkotikabruk bland unga och olika trafikbrott, så vi fortsätter att jobba aktivt mot det på hela Söderslätt, förklarar Janne Nilsson.

Publicerad 13 April 2019 06:00