Högsta chefen imponerade på barnen.

Högsta chefen imponerade på barnen. Foto: SVEDALA KOMMUN

Förskoleinvigningen blev allt annat än styltig

Äntligen fick barnen komma in i sina nya lokaler

SVEDALA.

Från 96 barn till 120 i helt nyrenoverade lokaler. Förskolebarnen har stått utanför och längtat när entreprenörerna jobbade och nu har de äntligen fått komma in i sina nya lokaler på Floraparkens förskola.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det är verkligen en helt ny förskola som ser dagens ljus, när Röda skolan blivit gula förskolan. Floraparkens förskola har byggts om i stort sett i varenda del, och istället för de gamla klassrummen är det nu moderna och ändamålsenliga lokaler, där barnen från ett år och uppåt får undervisning, lek, vila och riktiga restaurangupplevelser.

Arbetet med att göra om den gamla skolan till en modern superförskola har varit mycket omfattande och barnen har hela tiden fått följa omvandlingen.

– De har stått ute och sett när grävmaskinerna jobbat och har naturligtvis blivit mer och mer nyfikna. Det är oerhört viktigt att de har fått vara delaktiga, säger Sandra Florén som är förskolechef i Svedala.

Invigningen var en stor succé i fredags, då en häpnadsväckande styltartist utrustad med portfölj och en seriös uppsyn promenerade omkring.

– På Floraparken har barnen två figurer: Ratt och Hjul och det blev så klart stor succé när de dök upp och sjöng och gjorde rörelser tillsammans med barnen, berättar Sandra Florén. Barnen var naturligtvis i centrum och fick visa vad de lärt sig i naturvetenskap, språk och kommunikation och matematik, berättar Sandra Florén.

Barnens favoriter Ratt och Hjul underhöll under invigningen.

Barnens favoriter Ratt och Hjul underhöll under invigningen. Foto: SVEDALA KOMMUN

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) och utbildningsnämndens ordförande Hans Järvestam (M) höll bägge tal och ansvarade också för bandklippningen.

De nya lokalerna är mycket ändamålsenliga och förvandlingen har varit ett projektarbete där barnen varit delaktiga. Pedagogerna har hela tiden fått ge synpunkter på hur lokalerna ska kunna användas så effektivt som möjligt och resultatet är en perfekt förskola för barnen som nu kommer att gå på de sex avdelningarna.

– Lokalerna är utformade så att man ska kunna ha undervisning i både små och stora grupper och här finns både litteraturrum och dramarum, berättar Sandra Florén.

Det har också byggs sovloft med stora glaspartiet som vätter ut mot det gröna.

– När vädret tillåter öppnar man upp mot naturen så att barnen får frisk luft samtidigt som de sover, säger Sandra Florén.

Förskolerestaurangen är också någon alldeles extra. Här äter alla de 120 barnen i bestämd ordning och det vanliga systemet där pedagoger eller måltidspersonal lägger upp maten har man gått ifrån på Floraparkens förskola.

– Det är buffé, så barnen kan själva förse sig, säger Sandra Florén.

Hur var då invigningen och barnens intryck av sin nya förskola?

– Allt har gått väldigt bra och barnen ser verkligen fram emot verksamheten i de nya lokalerna, berättar Sandra Florén.

Publicerad 14 April 2019 16:45