Helene Nilsson med en av alla blombuketter hon fick motta under sin sista dag på Sveakliniken.

Helene Nilsson med en av alla blombuketter hon fick motta under sin sista dag på Sveakliniken. Foto: Emma Brännman

Efter 45 år på vårdcentralen – nu tackar Helene för sig

"Jag har följt generationer här"

SVEDALA.

Efter 45 år på vårdcentralen i Svedala tackar undersköterskan Helene Nilsson för sig. Efter att ha spenderat så gott som hela sitt yrkesverksamma liv här, är hon för många synonym med Sveakliniken.

Av
Emma Brännman

Helene Nilsson gör sin sista dag på vårdcentralen i Svedala, Sveakliniken, innan pensionen.

– Vi har just flyttat alla blommor till ett annat rum, eftersom vi behöver ta emot patienter här inne, berättar en av hennes kollegor när Lokaltidningen kommer på besök.

Under dagen har Helene Nilsson fått ta emot otaliga kramar, blommor och lyckönskningar från Svedalabor som vill ta farväl.

– Jag har följt generationer här. Barn som kommit hit som små växer upp och kommer hit med sina egna barn och utbrister "Va, är du kvar?". Jag har lärt känna så många genom åren, det är det som har gjort att jag stannat kvar, säger Helene Nilsson.

Men resan började faktiskt inte i Svedala. Helene Nilsson växte upp i Skegrie och det var här hon hittade sin förebild, syster Inga.

– På den tiden såg det ut på ett helt annat sätt, man hade husläkare som kom hem till en och då förälskade mig i syster Inga. Jag sa till mina föräldrar att jag skulle bli som hon när jag blev stor.

Och hon har inte ångrat sig.

– Jag har haft det roligaste jobb man kan ha. Vi undersköterskor sticker patienter, är med på undersökningar och operationer. Det är ett väldigt skiftande jobb.

Första året som utbildad undersköterska vikarierade hon i Vellinge, Trelleborg och Svedala. Den 17 april 1974 skrev hon på kontraktet för sin fasta tjänst i Svedala, på dagen 45 år innan den allra sista arbetsdagen.

– När jag började var det jag, en läkare och en läkarsekreterare. Vi hade två läkarvillor på var sida om Floraparken då. Med åren blev vi fler och fler och när flytten gick till Toftavägen 1983 fick jag sitta här och diskutera med byggnadsingenjören, minns Helene Nilsson.

Hon flyttade till Svedala med sin familj 1978 och har alltid bott nära sin arbetsplats. Det gjorde att barnen kunde komma och hälsa på sin mamma när helst de behövde hjälp med någonting. Det har hänt att Helene Nilsson fått erbjudanden från andra ställen, men inget har passat henne bättre än tjänsten på Sveakliniken.

Helene Nilsson kommer att vara saknad av kollegorna. Från vänster: Christina Henriksson, Anna Brannefalk, Helene Nilsson och Monica Christiansson.

Helene Nilsson kommer att vara saknad av kollegorna. Från vänster: Christina Henriksson, Anna Brannefalk, Helene Nilsson och Monica Christiansson.

Enhetschefen Lisbeth Fritzin beskriver Helene Nilsson som "synonym med vårdcentralen", och hon lär inte vara den enda. Klart är att Helene Nilsson gjort ett stort avtryck både på patienter och på kollegor.

– Det är en kunskap som vi aldrig kommer att komma ifatt som försvinner med Helene, eftersom hon varit här så länge. Det är så lätt att bara vända sig om och fråga henne saker, säger Christina Henriksson.

– Det är sorgligt, men vi unnar verkligen Helene att gå i pension nu, säger Anna Brannefalk.

Under åren har kollegor både hunnit komma och gå.

– Vissa har jag jobbat med i många år. Man får en väldigt speciell relation och 30 år tillsammans på ett jobb är ingenting man suddar ut. Trots att det skett många förändringar genom åren så har jag alltid velat stanna kvar, för att jag älskar mina patienter. Jag får så mycket tillbaka av dem, så mycket beröm. Häromdagen var det en liten kille som frågade om han inte kunde få komma hem till mig i fortsättningen, han vägrar bli stucken av någon annan. Det var väl gulligt! säger Helene Nilsson.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska vi ha det skönt, jag och min man. Han går i pension i juni och sedan ska vi bara ha det bra. Kanske resa och pyssla med huset, det är min medicin. Fyra barnbarn har vi också, och de har redan frågat om jag kan passa dem på tisdag, säger Helene Nilsson.

Publicerad 21 April 2019 07:00