Hela klassen fick börja på Aggarpskolan - utom Stina.

Hela klassen fick börja på Aggarpskolan - utom Stina. Foto: SVEDALA KOMMUN

Hela klassen fick börja på Aggarpskolan - utom Stina

Föräldrarnas separation gjorde att hon inte var välkommen i nybyggda skolan

SVEDALA/SKURUP.

Stina har gått i samma klass som sina kamrater i tre år, men nu är det slut med det. Medan alla andra fått flytta till nybyggda Aggarpskolan ska Stina gå i en annan skola. Orsaken är att föräldrarna separerat och mamman bor i Skurups kommun medan hon väntar på en lägenhet i Aggarpskolans upptagningsområde.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Stina har bott med sina föräldrar och gått i samma klass som sina kamrater under hela sin skoltid. Planen var så klart att hon skulle följa med dem, när hela klassen skulle flytta till den helt nybyggda Aggarpskolan. Hon hade sett fram emot flytten till de helt nybyggda lokalerna och att få fortsätta med sina vänner, men plötsligt fick hon beskedet att hon inte var välkommen till Aggarp, utan att hon som enda elev från den gamla klassen skulle till en annan skola i kommunen.

– Hon blev så klart jätteledsen när hon fick höra att hon inte längre skulle få gå i samma skola som sina kamrater, det är inte lätt att förklara för ett barn att hon plötsligt inte får vara med i ett sammanhang längre, säger mamman.

Stina saknar fortfarande sina kamrater.

– Nu gör vi allt för att det ska bli så bra som möjligt för henne, men naturligtvis vill vi att hon ska få komma tillbaka till sina gamla klasskamrater, förklarar mamman.

Bakgrunden till att Stina inte längre får följa med sin klass är att hennes föräldrar nyligen har separerat.

– Jag står i kö för mig och min dotter, men jag har ännu inte fått någon bostad i kommunen, därför är vi för närvarande skrivna i Skurups kommun, berättar mamman.

Klasserna för Stinas årskurs är fulla på Aggarpskolan, medan det finns plats på en annan skola. Bara de som bor i området har förtur till Aggarpskolan.

– Nästan alla bostäder som är lediga finns i Aggarpskolans område, så det är nästan säkert där vi kommer att hamna, berättar mamman.

– Det innebär att hon skulle kunna få gå på Aggarp, så jag bad om dispens så att hon skulle få följa med sina kamrater, säger mamman.

Dispens var det inte tal om enligt kommunen. De hänvisade till att de som bodde i skolans upptagningsområde när klassen flyttade hade förtur, och det gjorde inte Stina. Därmed fanns det inte någon möjlighet att få följa med klassen enligt kommunen.

– Jag överklagade och vädjade till förvaltningsrätten att man skulle göra undantag för min dotter, eftersom vårt boende bara var temporärt, men domstolen gick helt på kommunens linje, konstaterar mamman.

Beslut om skolplacering får normalt inte överklagas, så därför kunde inte domstolen bedöma om kommunens beslut var lämpligt eller det bästa för Stina. Det enda de kunde bedöma var om det var lagligt eller inte. Eftersom det inte bröt mot någon lag avslås mammans överklagan och Stina får fortsätta i sin nya klass.

Fotnot: Stina heter egentligen något annat.

Publicerad 25 April 2019 00:00