Rapsen blommar tidigt i år men det har varit år då den varit ännu tidigare berättar Anneli Kihlstrand, vd vid Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Rapsen blommar tidigt i år men det har varit år då den varit ännu tidigare berättar Anneli Kihlstrand, vd vid Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare. Foto: Caroline Nilsson & Hans Jonsson.

Rapsen står i blom väldigt tidigt: "Aldrig varit med om tidigare"

Mild vintern har bäddat för färgprakt inför valborg

SYD.

Påskvärmen fick fart på växtligheten och inte minst för det inofficiella känneteckenet för Skåne, rapsen. Redan veckan innan valborg blommar rapsfälten drygt tre veckor tidigare än normalt.

Av
André Kvist

En bra höst lade grunden och när värmen slog till vid påsk var rapsen inte sen att reagera. Tack vare det blommar rapsen på de skånska fälten när det är en vecka kvar till valborg. En extremt tidig blomning, menar lantbrukaren Sven-Erland Svensson, ordförande i LRF Simrishamn.

– Det är väldigt tidigt, jag har aldrig varit med om blomning så här tidigt förut. Det kommer bli en tidig skörd helt enkelt, säger han.

Vanligtvis brukar rapsen blomma i mitten på maj berättar Sven Erland. Nu behövs det regn på de gyllengula fälten.

– Vi behöver lite regn så matningen blir bättre men än är det inte försent. Blir det inget så är som att du äter för lite, man orkar inte jobba helt enkelt, samma sak är det för rapsen som behöver vatten.

Det positiva är att skadedjuren inte verkar ha vaknat till liv ordentligt men samtidigt står fälten inte i full blom ännu. Vid Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare tycker man att det är väldigt tidig blomning i år men inte så att det är tal om rekord.

– Det är tidig blomning men inte extremt tidig. Jag har sett noteringar från 1990 och 2007 då det var extremtidigt och där är vi inte riktigt i år, säger vd Anneli Kihlstrand.

De närmaste veckorna kan vi vänta oss härliga gula fält och orsaken till den tidiga blomningen är enligt Kihlstrand att vintern varit så mild.

– Nu i höstas fick men sått i rätt tid och sedan hade vi en mild vintern i södern. Sen kan det vara skillnader mellan olika sorter som kan bromsa utvecklingen men det är inte så att sorter förädlas för att blomma tidigare, det finns en naturlig variation och med den milda vintern har vi kommit igång tidigare i år.

Publicerad 25 April 2019 13:53