Låt dig inte luras av insamling till

Låt dig inte luras av insamling till "dövstumma". Foto: PRIVAT

Åldring med rollator rånad av falska insamlare

Vittne: "Min son jagade kvinnan genom byn"

SVEDALA.

Den åldrige mannen satt i permobilen och tog fram en tjuga för att ge kvinnan som samlade in pengar till "dövstumma". Då ryckte hon åt sig alla pengar i plånboken och sprang från platsen. "Min son sprang efter genom hela centrum men fick andnöd på grund av sin astma", berättar kvinnan som hjälpte mannen till polisen och mannens son kom till platsen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det har gått en hel del rykten om att det är en lokal tiggare som ligger bakom rånet, men så är inte fallet. Personer från Sydeuropa utger sig för att samla in pengar till "dövstumma", vilket är ett begrepp som inte använts på många år. De har i flera år begått brott mot framförallt åldringar och reser runt i hela landet. Ibland har de lurat till sig pengar, andra gånger misstänks de ha stulit och rånat.

I förra veckan misstänks en av ligamedlemmarna ha slagit till i Svedala.

Linda och hennes son var utanför Hemköp när de såg hur en gammal man som satt i en permobil tog fram sin plånbok och skulle räcka en slant till en kvinna som stod med en skylt.

– Hon ryckte då till sig alla pengarna och sprang från platsen. När min son förstod vad som hände började han springa efter kvinnan. Han jagade henne från Hemköp och till biblioteket, men där tappade han henne eftersom han har astma och fick andnöd, berättar Linda.

Under tiden tog Linda hand om den gamla mannen. Hon ringde till polisen och talade lugnande med honom till hans son kom till platsen.

Polisen kom mycket snabbt till platsen och sonen fick visa var han hade tappat bort kvinnan. Poliserna sökte med hund, men fick inte upp något spår från henne.

– Min son sa efteråt att hade han bara haft astmamedicinen med sig hade han aldrig släppt henne. Han var skogstokig på det fega rånet, säger Linda.

– Det var det värsta jag sett, det var så fruktansvärt fräckt, konstaterar Linda.

Kvinnan kom över ungefär 500 kronor och polisen utreder fallet.

– Jag kan bekräfta att det varit ett rån och att vi arbetar med det. Vad jag känner till finns det ännu inga misstänkta, säger Janne Nilsson som är kommunpolis i Svedala.

På flera sajter lyfts nu Linda och hennes son fram som hjältar, men för dem var det självklart att gripa in.

Det var på Valborg, så det var väldigt mycket folk ute.

– Det var många som inte reagerade alls, men jag och min son kände att vi behövde göra något. Nu när vi pratat med mannens son och vet att han mår bra känns det extra skönt att vi gjorde vad vi kunde, säger Linda.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.

Publicerad 09 May 2019 00:00