Jeanette Ekvall, marknadschef för Trelleborgs Hem, Petra Strandberg från Visit Trelleborg, och Bo Rolf från Tegelberga GK ser fram emot damtävlingen som arrangeras på golfbanan i Tegelberga den 24-26 maj.

Jeanette Ekvall, marknadschef för Trelleborgs Hem, Petra Strandberg från Visit Trelleborg, och Bo Rolf från Tegelberga GK ser fram emot damtävlingen som arrangeras på golfbanan i Tegelberga den 24-26 maj. Foto: Andreas Holm

Dags för golftävling för morgondagens stjärnspelare

Tegelberga GK anordnar tävling med stöd av kommunen

SÖDERSLÄTT.

Rapsen står i full blom och gräset är grönt och nyklippt. Det är dags för golftävling.

Av
Andreas Holm

För andra året i rad arrangeras damtävlingen Tegelberga Open by Trelleborgs kommun på Tegelberga GK:s bana mellan den 24-26 maj. Nytt för i år är att Trelleborgs kommun genom sina fyra bolag Trelleborgs Hem, Visit Trelleborg, Trelleborgs hamn och Trelleborgs energiförsäljning går in som stöd.

– Utan det avtalet hade det varit svårt för oss att arrangera tävlingen i år. Den är en viktig del i svensk damelitgolfs utveckling, säger Bo Rolf, marknadsansvarig i Tegelberga GK och en av arrangörerna av årets Tegelberga Open.

Tävlingen ingår i Swedish Golf Tour (SGT) för damer, som tidigare bland annat vunnits av stjärnspelare som Annika Sörenstam och Anna Nordqvist. Att få vara en del i att sätta golfens "allsvenskan" för damer på kartan är något som värmer Bo Rolfs hjärta.

– Det är inte bara klubben utan även tjejerna och kommunen som sätts i fokus, säger han.

Jeanette Ekvall, marknadschef för Trelleborgs Hem, och Petra Strandberg från Visit Trelleborg, kan inget annat än att hålla med.

– Det är en fantastisk möjlighet att locka hit människor från stora delar av golfsverige och utomlands. Sedan är det ju magiskt vackert här ute, säger Jeanette Ekvall.

– Vi tvekade inte en sekund att gå in och sponsra detta. Det är viktigt att hitta arenor för tjejer som idrottar och låta de få utrymme. Sedan är det inte fel för besökarna att få uppleva "guldkusten" i Skåne och få fler, inte bara skåningar utan även andra turister, att upptäcka nya områden i Trelleborg, fyller Petra Strandberg i.

I skrivande stund har 54 spelare anmält sig till tävlingen, nästan 15 fler än under debutåret ifjor. Det ger även eko ut i världen. I fjor spelade en amerikanska på banorna i Tegelberga. I år kommer spelare från bland annat Australien, Frankrike och Storbritannien.

"Viktigt att hitta arenor för tjejer som idrottar och låta de få utrymme."

– Vi kan nog passera 60 spelare och det vore en dröm att nå dit i år. Vi har en kapacitet för maximalt 78 spelare, säger Bo Rolf.

Tegelberga Open avgörs genom spel på 18 hål i dagarna tre. Efter lördagen gallras de med högst poäng ut och resterande spelare gör upp om segern och prispengarna på 100 000 kronor. Vinnaren får en check på 20 000 kronor. Förra året vann Karlstadspelaren Filippa Möörk, 22, tävlingen och kammade sen hem hela SGT och lyckades kvala in till Ladies European Tour, LET. Skånskan Isabella Ramsay från S:t Arild GK slutade två i svenska touren. Tolv skånska spelare är med om att göra upp om segern i Tegelberga, men inga lokala spelare finns representerade.

– Tyvärr satte lite skador stopp för några spelare i år. Men jag hoppas vi kan representeras i tävlingen nästa år, säger Bo Rolf.

Den 23 maj inleds tävlingen med en företagstävling mellan olika lag. Under fredagskvällen den 24 maj bjuds även alla spelare in till fest på Trelleborgen, där de enligt arrangörerna ska bjudas på skånsk kultur och fest i vikingatemats tecken.

Här på natursköna Tegelberga GK:s banor avgörs den andra deltävlingen i damernas Swedish Golf Tour.

Här på natursköna Tegelberga GK:s banor avgörs den andra deltävlingen i damernas Swedish Golf Tour. "Det ju magiskt vackert här ute", säger Jeanette Ekvall, marknadschef på Trelleborgs Hem, som är ett av fyra kommunala bolag som i år är med och sponsrar deltävlingen. Foto: Andreas Holm

Skånska spelare i Tegelberga Open 2019

Desirée Andersson, Ljunghusens GK

Emelie Borggren, Kristianstads GK, Åhus

Matilda Cederholm, Barsebäck Golf & Country Club

Johanna Björk, Barsebäck

Viva Schlasberg, Barsebäck

Emilia Collowin, Sjöbo GK

Olivia Eliasson, Örestads GK

Sophia Opitz, Elisefarm Golfclub

Isabella Ramsay, S:t Arild GK

Anna Svenstrup, Vasatorps GK

Ellinor Südow, Vasatorps GK

Ebba Wittström, Höganäs GK

Publicerad 14 May 2019 09:06