Clara Nyman.

Clara Nyman. Foto: Svedala kommun

NFU-eleven Clara vinnare i internationell uppsatstävling

Presenterade "kreativ" lösning på miljöproblem och fick äta middag med Nobelpristagare

SVEDALA/TRELLEBORG.

NFU-eleven Clara Nyman har vunnit pris för sin vetenskapliga uppsats "Dangerous colours". Prissumman är 5 000 amerikanska dollar.

Av
Emma Brännman

Clara Nyman läser andra året på naturlinjen på Nils Fredriksson Utbildning (NFU) i Svedala och är bosatt i Trelleborg. Nyligen vann hon Molecular Frontiers Journals studentpris. Det är en internationell tävling där studenter från hela världen deltar genom att presentera utmaningar och lösningar för en bättre värld.

– Jag skrev uppsatsen i skolan i höstas. Uppgiften var att beskriva ett nutida eller framtida miljöproblem och presentera en lösning, berättar Clara Nyman.

I sin uppsats beskriver hon hur strukturfärg på nanonivå kan användas för att ersätta textilfärger som har en stor miljöpåverkan.

– I textilindustrin används mycket tungmetall när man till exempel tillverkar och färgar jeans. Men i stället menar jag att man kan använda färgen som finns naturligt i tyget för att skapa olika färgskiftningar. Juryn tyckte att det var en bra och kreativ lösning, berättar Clara Nyman.

Vinnaren presenterades under högtidliga former på Stockholms universitet. Där fick Clara Nyman både lyssna på och äta middag med Nobelpristagare och medlemmar ur Nobelkomittén.

– Det var väldigt kul. Både att vinna, förstås, men även att få träffa tidigare Nobelpristagare och höra dem berätta om sin forskning.

Priset är att uppsatsen, som är skriven på engelska, publiceras i Molecular frontiers Journal samt 5 000 amerikanska dollar. Pengarna har Clara Nyman bestämt sig för att spara till framtida studier.

Är ämnet för uppsatsen något som du vill jobba vidare med?

– Jag vet inte exakt vad jag vill göra sen men det var väldigt intressant att skriva om. Det känns också kul att någonting som jag har skrivit är tillräckligt bra för att publiceras.

Fakta Molecular Frontiers

Molecular Frontiers är ett globalt initiativ som ska öka förståelsen för de molekylära vetenskaperna och vänder sig särskilt till skolvärlden. Grundare av Molecular Frontiers är Kungliga Vetenskapsakademien, Stockholms universitet, och Chalmers tekniska högskola. Företaget Sandvik är en huvudsponsor till Molecular Frontiers.

Publicerad 14 May 2019 07:00