Pileallén klipptes med en klinga som om det var en häck. Flera grenar slets av och stammarna skadades också på flera ställen.

Pileallén klipptes med en klinga som om det var en häck. Flera grenar slets av och stammarna skadades också på flera ställen. Foto: Jessica Smedå

Gammal pilevall förstörd av dålig klippning

Trafikverket lovar att försöka åtgärda skadorna

SÖDERSLÄTT.

Nyligen har många boende i Höllviken förfärats över hur en historisk pilevall mellan Norra Håslöv och Räng har blivit klippt på ett sätt som närmast kan likna misshandel.

Av
Åsa Meierkord

– Man har vid helt fel tidpunkt på året och med helt felaktig metod skövlat halva pilar och lämnat efter sig skadade träd med avslitna och brutna grenar som hänger från träden. Enligt en kyrkvaktmästare som såg det hela, använde man en slåttermaskin avsedd för gräs. En fruktansvärd syn för många som körde till jobb, säger Jessica Smedå, boende i Rängs Sand.

Trafikverket ansvarar för väghållningen och det är verkets underleverantör NCC som sköter vägarna i driftsområde Söderslätt. Både kommunen och länsstyrelsen har informerats om händelsen och Trafikverket har fått en fråga från länsstyrelsen om vad som har hänt och vad man tänker göra åt det inträffade.

– Det finns över 2000 pileträd på Söderslätt och vi hamlar ungefär en tredjedel av dem varje år. Det är det som ryms i budgeten, vi får inte pengar till mer från Trafikverket. Vi har ett ansvar att hålla vägarna hindersfria och just på den här sträckan hade vi fått klagomål på att grenarna växte för nära in på körbanan. Då körde vi med slåttern som vi gör med alla häckar och träd som växer för långt in över vägen och utgör en trafikfara, säger Mikael Knutsson, platschef driftsenhet Söderslätt, NCC.

Suzanne Stjernström, projektledare driftsenhet Söderslätt på Trafikverket, bekräftar att det ingår i NCC:s grunduppdrag att hamla en tredjedel av pilarna och att det inte fanns någon tilläggsbudget för fler i år.

– Det finns många pileträd på Söderslätt och många växer nära vägen. En del hade behövt få hamling oftare men under de fyra år jag har jobbat med det här, har det inte kommit in några klagomål. I det här fallet innebar grenarna en trafikfara eftersom bilar var tvungna att köra över i vägbanan för mötande trafik, säger Suzanne Stjernström som dock tycker att det är självklart att försöka rätta till det inträffade.

– Vi måste försöka åtgärda detta. Jag har pratat med vår miljöspecialist och det bästa man kan göra nu är att vänta till vintern med att beskära mer. Vi ska diskutera det här med NCC om hur vi för gör det på bästa sätt, men det kommer alltså att dröja ett tag, säger Suzanne Stjernström.

Hamla

Att skära grenar på träd för att samla löv till djuren, hamla, är ett gammalt sätt att skaffa vinterfoder på och gjordes långt innan man började skörda hö. Nu innebär begreppet själva beskärningen. Tekniken går ut på att samtliga grenar beskärs med regelbundna intervall, oftast med ett par års mellanrum.

Publicerad 24 May 2019 12:05