Anstalten i Skänninge har jämförts med den som kan komma att byggas i Svedala kommun.

Bilden föreställer Skänningeanstalten, men föreslagna superfängelset i Svedala skulle se ut ungefär likadant. Foto: Svedala kommun

Jätteseger för fängelsemotståndarna i natt

Två tredjedelar vill inte se ett fängelse

SVEDALA.

Några minuter innan ett på måndagsmorgonen kom det preliminära folkomröstningsresultaten: 67,5 procent säger nej till det planerande fängelset. Resultatet är en smäll för alla partier utom Älska Svedala, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Av
ANDERS G BERGQUIST

De partier som är för storfängelset i är Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Barapartiet och V. Tillsammans har de ungefär två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige och innan kampanjen började tydde allt på att förslaget om storfängelset, som kom 2016, inte skulle stöta på patrull.

Föreningen Fängelsefritt Svedala ville dock annorlunda. De startade en namninsamling som på några veckor lyckades samla in 2300 underskrifter, vilket med råge var tillräckligt för att det skulle bli en folkomröstning. Sedan dess har i första hand det nystartade partiet Älska Svedala kampanjat, men även SD och KD har synts i samhället. Även många opolitiska har fortsatt att engagera sig i kampen mot fängelset.

Det fanns tre alternativ för Svedalaborna att välja på: Ja, nej eller "Jag avstår från att ta ställning".

I natt genomfördes den preliminära rösträkningen och Ja fick 26,7 procent, medan "Jag avstår från att ta ställning" fick fick 5,2 procent. Nej fick alltså 67, 5 procent och valdeltagandet var också mycket stort för att vara en lokalfolkomröstning.

Valdeltagandet var hela 63 procent.

Störst var motståndet i valdistriktet Klågerup, Hyby och Holmeja, där 77 procent röstade nej till fängelset, men nejsidan var med mycket stor marginal störst i samtliga valdistrikt.

På onsdagen kommer de förtidsröster som på valdagen lades i andra kommuner att räknas och den 4 juni så kommer det slutgiltiga valresultatet. Att nejsidan vunnit med mycket stor marginal står dock redan klart.

Den 12 juni kommer folkomröstningsresultatet överlämnas till kommunfullmäktige.

De har ingen skyldighet att följa folkomröstningsresultatet, men det mycket tydliga resultatet gör att de riskerar en svekdebatt om de går emot folkviljan. Varken socialdemokraterna eller moderaterna har dock velat lova att de ska följa folkomröstningsresultatet.

Publicerad 27 May 2019 01:00