Hampus Gsaxner och Maria Pojjesdotter från Sveamateas jubileumskommitté tillsammans med Tobias Annerfeldt som är föreningens fotograf och ansvarig för designen av utställningen.

Hampus Gsaxner och Maria Pojjesdotter från Sveamateas jubileumskommitté tillsammans med Tobias Annerfeldt som är föreningens fotograf och ansvarig för designen av utställningen. Foto: Sveatema

Dubbelt jubileum när 140 år firas på Flamman

Sveamatea fyller 40 och huset 100

SVEDALA.

Sveamatea jubilerar och fyller 40 år i år. Samtidigt är det hela 100 år sedan teaterföreningens nuvarande hemvist, Kulturhuset Flamman, byggdes. De 140 åren firas ordentligt året ut.

Av
Emma Brännman

Hundra år har gått sedan huset uppfördes på Hantverkaregatan i Svedala. Från början hette det Casinoteatern och byggdes med en biosalong på bottenvåningen och lägenheter samt tandläkare på ovanvåningarna. Genom åren har huset inhyst många olika hyresgäster men det har alltid varit någon form av kulturverksamhet här. För 13 år sedan flyttade Sveamatea in och döpte om "Flamman" till "Kulturhuset Flamman".

För att uppmärksamma husets 100 år och föreningens 40 år visas en jubileumsutställning med bilder och berättelser från åren som gått.

– Sveamatea startades av Christina Cesarec och Bertil Parthen 1979. Bertil har tyvärr gått bort men Christina Cesarec bor i Lund och henne har vi intervjuat inför utställningen. Jag gick med i föreningen för tolv år sedan, så för mig var det väldigt kul att få höra hur allting startade. I början hade Sveamatea ingen egen lokal utan repeterade dels på Folkets hus, Enskiftesgården, Centralskolan och Röda skolan och åkte runt och gästspelade på andra platser i närområdet. 2006 köpte föreningen Flamman av kommunen, berättar Hampus Gsaxner som är medlemsansvarig i Sveamatea.

Föreningen har för närvarande ett 90-tal medlemmar. De senaste åren har Sveamateas barn- och ungdomssektion vuxit mycket och därför ser Hampus Gsaxner ljust på framtiden.

– Vi vill leva i minst 40 år till så det är roligt att vi växer. Det ligger mycket jobb bakom en amatörteaterförening. Alla jobbar ideellt och det är mycket som inte syns utåt. Det vill vi visa upp i utställningen, berättar Hampus Gsaxner.

De 140 åren firas hela året. Utställningen har premiär den 6 juni i Flammans foajé och går att se i samband med föreställningar och på utvalda öppettider året ut. Året avrundas med en jubileumsföreställning som får premiär på skyltsöndagen.

– Det blir en kavalkad av våra uppsättningar genom åren, i ny tappning, säger Hampus Gsaxner.

140 år på Flamman

Då kan du ta del av jubileumsutställningen:

Premiär 6 juni (Nationaldagen)

29–30 juni, kl 10–14 (Svedalafestivalen)

27 juli kl 10–14

24 augusti kl 10–14

5 oktober kl 15–19 (Kulturkalaset)

Även öppet vid föreningens andra evenemang.

Publicerad 04 June 2019 00:00