Erica Stålblad slår larm om den livsfarliga leken med bussarna.

Erica Stålblad slår larm om den livsfarliga leken med bussarna. Foto: PRIVAT

Erica slår larm om småbarnens livsfarliga lek

Barn springer fram och slår på körande bussar

SVEDALA.

De senaste veckorna har Skånetrafikens bussar i Svedala ständigt blivit trakasserade på kvällarna. Barn ned till nio år kastar saker, springer framför och slår på bussarna medan de kör. "Prata med era barn om det här innan någon blir ihjälkörd", ryter pendlaren Erica Stålblad nu till.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Erica Stålblad arbetar som personlig assistent och brukar åka till sitt jobb i centrala Svedala vid 20-tiden på kvällarna. De senaste 20 gångerna hon åkt buss har den på ett eller annat sätt blivit attackerad av barn och ungdomar när den åkt förbi området kring Långgatan – Storgatan – Johan Borgsgatan. Där finns bland annat ett upphöjt farthinder och det är där barnen brukar slå till.

– Ibland är det att de kastar fotbollar och andra saker på bussarna och även om man blir lite rädd är det ju inte farligt, säger Erica Stålblad.

På sistone har lekarna blivit allt farligare, berättar hon.

– Det är barn som springer framför bussen när den kommer, men allvarligast är när de springer jämsides med bussen på bara någon decimeters håll och slår på bussen som kör, säger Erica Stålblad.

Det krävs bara en felbedömning för att leken ska sluta i katastrof.

– Om de snubblar till kan ett ben hamna under bussen och fastnar de i någon del av bussen kan hela kroppen hamna under bussen. Då kan det vara slut med barnet, konstaterar Erica Stålblad.

Hon berättar att det är bortåt tio barn och ungdomar som brukar ge sig på bussen.

– De äldsta ser ut att vara en bit under 15 år och de yngsta kanske är nio eller tio år, säger Erica Stålblad.

På Facebook har hon lagt upp ett inlägg där hon varnar för dödsleken.

– Jag vill att alla föräldrar tar ett ordentligt snack med sina barn om hur farligt det här är. Barn har inte konsekvenstänkande, utan de vuxna måste ta sitt vuxenansvar och förklara för dem vad som kan hända. Alla i Svedala som har barn som är i centrum på kvällarna bör ta ett ordentligt snack med sina barn, säger Erica Stålblad.

I förra veckan skrev Lokaltidningen om liknande livsfarliga lekar i andra delar av Skåne.

Då är det ungdomar som springer ut framför bilar och sedan står kvar. Vid dessa så kallade chicken race är den som fegar ur en förlorare.

– Det är viktigt att alla barn får sig en tankestäällare så de inte håller på med dessa farliga lekar, säger Erica Stålblad.

Publicerad 05 June 2019 10:30