Konstgräsplanen på Gamla IP sedd från Börringevägen. Här ska det nu bli bostäder.

Konstgräsplanen på Gamla IP sedd från Börringevägen. Här ska det nu bli bostäder. Foto: Emma Brännman

Nu påbörjas rivningen av gamla IP – byggprojektet Bovieran tar plats

Gräsplan och klubbstuga blir kvar tillsvidare

SVEDALA.

I slutet av året påbörjas arbetet med att riva konstgräsplanen på gamla IP. 54 lägenheter ska ta form.

Av
Emma Brännman

Som Lokaltidningen tidigare har berättat kommer Gamla IP att rivas för att ge plats åt byggprojektet Bovieran. Kommunstyrelsen tog beslutet i början av 2018. Bovieran kommer att bestå av tre huskroppar med totalt 54 bostadsrättslägenheter av varierande storlek för personer från 55 år och uppåt. Huskropparna ska grupperas runt en inglasad vinterträdgård med sällskapsytor för de boende.

Klubbarna som har sin hemvist på gamla IP har tidigare uttryckt stor besvikelse över att tvingas bort härifrån, och vädjat till Svedala kommun att hitta en annan lösning. Gamla IP används av Skabersjö IF och Skabersjö DFF, samt av Holmeja IS under vinterhalvåret. Nu kommer klubbarna att få dela hemmaplan med Svedala IF i Aggarp.

I november eller december startar Svedala kommun arbetet med att riva konstgräsplanen på gamla IP. Själva byggnationen planeras dra igång i december nästa år. Naturgräsplanen och klubbstugan kommer dock att bli kvar tillsvidare.

– Planen är att behålla gräsplanen så länge som möjligt, men det ska bli boendeparkering här så småningom, säger Fabian Christensson, projektledare Miljö och teknik på Svedala kommun.

Ett staket sätts upp mellan gräsplanen och byggarbetsplatsen. I nuläget går det inte att säga hur länge den återstående delen av gamla IP blir kvar.

– Området ska bebyggas enligt översiktsplanen men det finns ingen detaljplan i nuläget. Det är svårt att sia om hur lång tid det kan ta, säger kultur- och fritidschefen Tomas Djurfeldt.

Rivningen av konstgräsplanen innebär att man står utan en konstgräsplan i ett år, innan den nya är färdig att användas i Aggarp. De nya planerna i Aggarp har försenats på grund av att detaljplanen för det området överklagades.

Försäljningen av lägenheter påbörjas enligt Bovieran under nästa sommar.

Publicerad 14 August 2019 09:23