Så ska Svedala bli en handbollsort

"Då kommer fler förhoppningsvis få upp ögonen för sporten"

Av
Christoffer Ekmark

HANDBOLL. Svedala HK är åtta år gammal. Nu börjar klubben att skörda fukt från sin ungdomssatsning – för till hösten startas ett seniorlag.
– Ett representationslag ökar intresset för sporten, såklart, men det finns också andra förändringar på gång som är minst lika viktigt, säger Svedala HK:s ordförande Ulf Myllenberg.
Svedala har fört en anonym tillvaro på den skånska handbollskartan – fram tills alldeles nyligen. 2009 startades Svedala HK som idag har fyra pojklag i seriespel. De äldsta är födda 98/99/00 och det är dessa gentlemän som det blivande A-laget ska byggas kring.
A-lagssatsningen var med andra ord ett måste för att kunna behålla handbollsmatadorerna i klubben, och kanske rentav inom sporten.
– Huvudsakligen är det en av våra tränare, Christian Eriksson, som initierat och drivit frågan. Nyligen togs det ett styrelsebeslut om att starta ett A-lag till hösten. Underlaget finns, men laget kommer förhoppningsvis att kompletteras av ytterligare några spelare utifrån. Rekryteringsprocessen har precis startat, säger Myllenberg.
Vad skulle det betyda för klubben att få ett A-lag?
– Jättemycket. Då kommer fler förhoppningsvis få upp ögonen för sporten och det kan bli enklare att få tonåringar att fortsätta. Men det finns andra stora förändringar på gång som förhoppningsvis ska bli verklighet till hösten.
Jaså?
– Idag spelar vi inte våra hemmamatcher i Svedala – utan i Kuben i Bara. Det är en jättefin hall, modern och fin på alla vis, men det är såklart ett hinder. Bara de närmast sörjande kommer och hejar. Skulle vi få möjlighet att spela i Sporthallen i Svedala ger det helt nya möjligheter.
Hur långt har ni kommit i den processen då?
– Vi har nyligen börjat dra i detta och hört med kommunen om vad som kan göras. Idag huserar volleybollaget där och vi ska se om det går att samsas om tider. En ny hall är på gång i Svedala, delvis på grund av volleybollens framgångar, men det dröjer nog ett tag innan den är på plats. Det är först nästa år som den tas i drift.
Hur ser du på handbollens möjligheter att ”sätta sig” i Svedala i framtiden?
– Nuvarande klubb bildades 2009 och hittills har det enbart handlat om ungdomshandboll. Vi har våra pojklag och några flickor födda 05-07. Vi är fortfarande en ung förening under en uppstartsperiod, men under det året som jag varit ordförande så har det varit mycket positiva reaktioner och nyfikenhet.
Myllenberg återkommer till hallfrågan.
– Att kunna spela i Svedala istället för Bara skulle betyda väldigt mycket. Det blir en helt annan rekryteringsbas om man spelar hemmamatcher på samma ort man verkar i. Då kan det hända mycket.
2017 har varit ett steg framåt för klubben även på andra sätt.
– Svedala HK försöker att synas där det händer saker. Denna säsong (och även förra) var vi medarrangör till Lundaspelen, där flera lag var och spelade i ”Kuben”. Dessutom är vi aktiva på ”Sommarsporren” – en vecka under sommarlovet där ungar i mellanstadieåldern får möjlighet att prova på olika sporter – däribland handboll.

Publicerad 19 March 2017 12:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag