ANNONS

Allt är guld som glimmar

Vissa hantverk är lite speciella. Det vilar en viss magi och det känns lite extra i kroppen när man säger guldsmed och mitt i centrala Svedala – närmare bestämt på Storgatan 26 möter du Guldsmed Jonas Nilsson. Jonas designar och tillverkar smycken i framförallt guld och silver men det var inte helt spikrakt att han skulle bli guldsmed och det var nästan på vippen att det inte blev alls

För ganska exakt 30 år sedan startade morfar Jan Lindbäck verksamhet i en lägenhet en liten bit från nuvarande adress. Guldsmedjan blev namnet och efter bara en kort period hade man vuxit ur de dåvarande lokalerna och guldsmed Lindbäck fick se sig om efter nya lokaliteter. Flyttlasset gick till Storgatan 26 och där verkar man än idag. Som ung fick Jonas Nilsson vara med och hjälpa till i butiken - och även om han kanske inte såg sig själv som guldsmed och butiksinnehavare i framtiden så blev det likväl den vägen som han kom att följa. Studier i Köpenhamn påbörjades 1995 och om allt hade gått som det skulle så hade Jonas stått med sitt diplom enligt tänkt schema. Men livet – och närapå döden – kom emellan och den väg som från början såg rak och bekymmersfri ut – blev i ett slag något helt annat.

- Min olycka satte såklart käppar i alla hjul som fanns just där och då men sakta men säkert har jag jobbat mig tillbaka och jag har haft en otrolig tur att jag haft mitt yrke och min Guldsmedja att fokusera på, och sedan 2006 är jag delägare i rörelsen, säger Jonas Nilsson.

Hantverk, tradition och vackra smycken

Det har varit bra skjuts i butiken i många år och längs vägen har man jobbat på olika sätt för att hitta rätt form. Det är genuint - och hantverk på riktigt. Hos Guldsmed Jonas, som det numera heter, tillverkas det efter hand och här kan du få ditt smycke precis som du vill. Ringar, halsband, armband, broscher, och mycket annat är sådant som utgör vardagen för Jonas och kollegan, tillika morbror Peter.

- Vår kärnverksamhet är nytillverkning, omarbetning och reparation av smycken. Vi jobbar med guld och silver till absolut största del men vi hanterar även till exempel platina och palladium inom ramen för familjen ädelmetaller, säger Jonas Nilsson och fortsätter:

- Jag har jobbat ihop med Peter länge nu och han är även juvelfattare så vi har bra koll även på ädelstenar och sådana produkter vilket kommer väl till pass när man ska göra infattningar i ringar och armband.

Smider nya planer

Att skapa och kreera bor djupt hos Jonas Nilsson och givetvis ska man ha ett eller flera varumärken i verksamheten för att må bra.

- Just nu jobbar vi med att plocka fram ett par egna kollektioner som man ska kunna hitta både här hos oss och i andra butiker. Varumärket MAMMA är på gång och det ska vi boosta ännu mer nu från och med april. MAMMA är en serie läckra hängsmycken i första skedet som vi faktiskt redan säljer i butik och på hemsidan, men nu tar vi och ger ännu lite mer kärlek till den här kollektionen. Man kan följa utvecklingen om man vill – vi försöker vara på hugget och vara aktuella på vår facebook-sida säger Jonas.

I nöd och lust

En självklar och stor del av livet som guldsmed är förstås alla vigselringar och förlovningsringar som ska skapas. Våren står på och innan man vet ordet av är det pingst och sommar och då brukar bröllopen dugga tätt. Det finns fortfarande tid för den som letar efter ett par unika och handgjorda vigselringar och hos Guldsmed Jonas är man beredda.

- Det är bra med lite framförhållning. Vet man på ett ungefär vad man vill ha så kan det gå hyfsat snabbt, men om man inte vet och kanske vill bolla idéer fram och tillbaka när det gäller form och uttryck så tar det lite längre tid. En framförhållning på ett par månader kan vara önskvärt för alla parter för att man ska hitta rätt i form och design, säger Jonas och fortsätter:

- När det gäller vigselringar så har det varit stort och robust som gällt länge nu liksom trenden med vitguld till bröllopsringen även om förstås vanligt rödguld dominerar. Och så vill man gärna ha lite briljanter i. Det man kan se nu är att man börjar dra sig mot lite nättare och mer eleganta ringar igen.

Sveriges mest sålda armband

En jämn fördelning av vardag och nytt är en bra formel för en levande verksamhet och när det gäller avdelningen armband så kan Jonas & Co faktiskt slå sig lite för bröstet när det gäller produktion. I ett par års tid har man jobbat tätt ihop med föreningen Ung Cancer och gjort de silverarmband som organisationen säljer över hela Sverige. Bortåt 8 000 armband har man producerat och sålt sedan samarbetet påbörjades, vilket torde göra armbandet till Sveriges mest sålda.

- Utöver det gör jag ett armband till organisationen ”Aldrig Ensam” som har som uppgift att jobba mot psykisk ohälsa på riksnivå, säger Jonas.

Fynd och utförsäljning

Nytillverkning, omarbetning och lagning blir alltså den huvudsakliga inriktningen för Guldsmed Jonas framöver och i och med verksamhetens nya kurs har man också passat på att göra upp med det gamla och sådant som inte längre har en naturlig plats i butiken säljs nu till starkt reducerade priser.

- Så vill man göra fynd, unna sig själv något eller kanske hitta lite fina presenter så är det läge nu. Och när man ändå är här kan man ju passa på att förhöra sig om det är något man skulle vilja ha gjort, säger Jonas.