Några vikingar från föreningen Månegarm som kommer att vara involverade vid sluthindret av loppet.

Några vikingar från föreningen Månegarm som kommer att vara involverade vid sluthindret av loppet.

Historien breder ut sig i nytt lopp

HINDERLOPP. Muskötskjutande karoliner, svårforcerade vikingar och allmänt tuffa förhållanden. Berzerk är en ny typ av hinderlopp där deltagarna ska sugas in i delar av Helsingborgs historia.

André Mollestam har alltid funderat på hur det vore att leva i en förfluten tid. Själv kommer han från och bor i Helsingborg, en av Nordens äldsta städer. Dessutom älskar han att springa hinderlopp.
En dag föddes idéen om att kombinera de båda intressena. 

Lördagen den 23 juli blir det så verklighet. Då arrangeras nämligen Berzerk för första gången.
Tanken är att historiens vingslag ska föra deltagarna tillbaka till tre olika tidsepoker: vikingatiden, tiden för slaget vid Helsingborg 1710 samt beredskapstiden under andra världskriget.
Initiativtagaren till loppet, André Mollestam, menar att det åtta kilometer långa hinderloppet är av en typ som inte har gjorts tidigare.
– Den historiska kopplingen har man inte gjort innan, säger han och berättar att löparna vid hindren kommer att stöta på patrull av bland andra karoliner med musköter och sköldförsedda vikingar.

Fokus är på upplevelsen, förklarar han.
– Man blir ju väldigt trött på en hinderbana, även om man är vältränad. Kanske lär man sig inte så mycket på vägen men det handlar snarare om upplevelsen av hur det kunde vara på den tiden, när stranden stormades, Danmark var ockuperat eller rädslan för att tysken skulle komma hit, säger han.

Det verkar som att stadens historia fängslar fler än bara de lokala löparna. Löpare från Danmark, Tyskland och Finland har anmält sig.
– Så är det, jag tror att alla vill uppleva något unikt.

André Mollestam ser mycket fram emot Berzerk. Foto: Hannes Olsson

André Mollestam ser mycket fram emot Berzerk. Foto: Hannes Olsson

Publicerad 17 July 2016 16:00