Foto. Mostphotos.com

Polisen varnar för ökning av bedrägerier mot äldre: "De är sluga"

Blir uppringda av bedragare som utger sig jobba på banken

SVEDALA. Den senaste tidens telefonsamtal från bedragare har drabbat många äldre. Jan- Ingvar Nilsson kommunpolis i Svedala går nu ut med en varning och uppmanar folk till försiktighet.
– Lämna aldrig ut personliga uppgifter via telefon. Oavsett vem det är så kan ni vara säkra på att det i alla fall inte är banken, säger han.

Av
Sanna Hjalmarsson

Paola Nordgren

På senare tid har antalet anmälningar gällande bedrägerier via telefon ökat kraftigt runt om i landet.

Oftast är det äldre personer som blir uppringda av någon som presenterar sig att komma från deras bank och har frågor kring bank-id, lösenord och kontouppgifter.

En av de som drabbats är 72-åriga Ann-Louise Dalgren i Bara som utsattes för bedrägeriförsöket i förra veckan.

– Personen i andra änden presenterade sig och sa att de ringde gällande min låneansökan. De försökte lura i mig att något blivit fel, men då jag inte gjort någon låneansökan förstod jag att något var lurt. Jag avslutade samtalet och la på. Min son är polis och man före detta säkerhetschef så jag är itutad vad som gäller. Men alla kanske inte vet hur de fräcka de här bedragarna kan vara, säger hon.

Kommunpolis Jan-Inge Nilsson känner väl igen tillvägagångssättet och vill nu gå ut och varna kommuninvånarna så att inte fler råkar illa ut.

– De här bedragarna kan vara riktigt sluga. Vi vill därför uppmana alla som får ett sånt här samtal att inte lämna ut några som helst uppgifter. Oavsett vad de säger så är det inte banken som ringer. De arbetar inte på det viset och skulle aldrig be om koder och kontonummer via telefon, säger han.

Förutom att gå ut och varna lokalt görs nu även en nationell satsning för att få stopp på fenomenet som fått namnet ”vishing”, vilket kommer av begreppet voice phishing, som betyder att muntligt fiska efter lösenord.

Bara sedan oktober 2017 så har polisen i hela landet fått in 3800 anmälningar från äldre som drabbats och bedragarna har under perioden lyckats lura till sig total 69,7 miljoner. Bara under augusti och september i år så har 19 personer om dagen drabbats.

– Skulle man bli lurad kan det slå hårt. Ofta rör det sig om större belopp och det kan vara svårt att få någon hjälp från exempelvis försäkringsbolag, säger Jan-Inge Nilsson.

Publicerad 28 November 2018 11:40