ID-kaparna drar fortfarande in tio miljoner - i veckan.

ID-kaparna drar fortfarande in tio miljoner - i veckan. Genrebild: Mostphotos

Åldringsbedragarna tjänar tio miljoner – i veckan

Polisen misstänker att mordmisstänkta håller i trådarna

SKÅNE.

Tack vare en massiv informationsinsats misslyckas id-kapningarna av äldre allt oftare. Men fortfarande drar bedragarna in tio miljoner kronor i veckan. Polisen misstänker att de som ligger bakom morden i Malmö också är några av de ansvariga för åldringsbedrägerierna.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Robert Loeffel är informatör på polisens region Syd och har större delen av sitt yrkesliv varit polis. I tjänsten träffar han bland annat många representanter från pensionärsorgansiationer och andra äldre.

– När jag är på sådana möten brukar jag fråga hur många som blivit uppringda av ID-bedragare och det är i princip alltid minst hälften som räcker upp handen, säger Robert Loeffel.

Polisen har lagt ned stora resurser på att komma till rätta med problemet.

– Men man måste vara ärlig och säga att det inte räcker med att lagföra de skyldiga. Det här är så lukrativt att om några försvinner kommer direkt nya aktörer, förklarar Robert Loeffel.

Enligt honom finns det bara en sak som hjälper mot de här bedragarna, att överösa de äldre med information.

– Både vi och pensionärsorganisationerna är ute och informerar och jag uppfattar också att allt fler anhöriga pratar med sina gamla släktingar, säger Robert Loeffel.

Han poängterar att banker aldrig ringer upp och uppmanar någon att lämna ut sitt bank-id. Detta vet också många äldre och därför har bedragarna ändrat tillvägagångssätt.

De har knappat in personnumret till den de ringer upp och pratar med personen, som oftast är mellan 80 och 100 år gammal.

– Vi har fått varningar om att de ringer och säger att de är från banken och vill varna för bedragare. De berättar att alla besparingarna finns kvar på kontot och avslutar sedan samtalet, berättar Robert Loeffel.

Åldringen vill allt för ofta kontrollera att det stämmer och loggar in på sitt bankkonto med bank-id. I samma sekund låses kontot upp för bedragaren som på några sekunder kan tömma det.

– Det är ofta ett helt livs besparingar som försvinner med några knapptryckningar, säger Robert Loeffel.

En annan sak som ändrats är att de som ringer upp nu pratar perfekt svenska. Det har tidigare sagts att en del gärningspersoner pratat svenska med brytning och för att minska upptäcktsrisken har bedragarna nu bara telefonörer med svenska dialekter.

Tack vare de stora informationsinsatserna så har antalet fullbordade brott minskat kraftigt. Många gamlingar slänger helt enkelt på luren när de inser att de pratar med en bluffmakare.

– Innan drog de in 40 miljoner kronor, idag är det omkring 10 miljoner kronor. Men vår målsättning är att inte en krona ska gå till de här figurerna, säger Robert Loeffel.

LYSSNA! Så här låter ett autentiskt bedragarsamtal

Publicerad 21 February 2019 07:00