En av de tolv personerna som dömdes i en omfattande bedrägerihärva förra året överklagade sin dom. Nu ändrar Hovrätten mannens straff. Obs, bilden är ett montage.

En av de tolv personerna som dömdes i en omfattande bedrägerihärva förra året överklagade sin dom. Nu ändrar Hovrätten mannens straff. Obs, bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

Hovrätten ändrar dom i omfattande bedrägerihärva

20-åring tvättade pengar efter att äldre lurats

MALMÖ. 20-åringen var en av de fjorton som dömdes i en omfattande bedrägerihärva förra året. Genom att ringa upp äldre personer lyckades de kapa bank-id och komma över 1,5 miljoner kronor. Nu ändrar Hovrätten domen för en av de inblandade.

Av
Andreas Holm

Det var i juli förra året som fjorton personer, tolv män och två kvinnor från Skåne, dömdes i härvan. Äldre personer i hela landet, bland annat från Simrishamn och Svalöv lurades att använda sitt bank-id i tron att det var banken som ringde upp och behövde utföra tekniska åtgärder. Istället kom bedragarna över flera konton som tömdes på pengar. Totalt kom ligan över 1,5 miljoner kronor.

20-åringen från Malmö agerade målvakt genom att låta 144 000 kronor överföras till hans konto innan summan fördes vidare till andra personers konto.

Mannen dömdes för penningtvättsbrott i Malmö tingsrätt men valde att överklaga domen som innebar dagsböter. Han hävdar att han befunnit sig i en nödsituation, men det lämnar Hovrätten utan avseende. Men på grund av att 20-åringen fått en försämrad ekonomi väljer hovrätten att sänka dagsbotens belopp från 80 dagsböter á 200 kronor till 40 dagsböter á 50 kronor. Mannen ska heller inte behöva betala för försvarskostnaderna som landar på omkring 14 000 kronor.

I det omfattande målet dömdes totalt fjorton personer. Huvudmännen från Malmö, en 19- och 22-åring, kunde efter spaningsarbete och telefonavlyssning lokaliseras och skulle gripas vid en polisinsats i mars förra året. Polis bestämdes sig för att slå till när männen skulle köpa mat på en hamburgerrestaurang i Lockarp. Männen lyckades komma undan och flydde i en bil.

– När bilen körde iväg blev en polis påkörd. Flera polispatruller, helikopter och insatsstyrkan tog upp jakten på bilen som körde i riktning mot Rosengård, berättade Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, efter händelsen.

En vild biljakt inleddes och med hjälp av polishelikopter och regionala insatsstyrkan kunde bilen lokaliseras och stoppas i Rosengård där de båda männen kunde gripas och senare anhållas misstänkt för grovt bedrägeri.

Männen dömdes för grovt bedrägeri till fängelse i två år och sex månader respektive ett år. Tolv personer från Malmö, Svedala och Trelleborgsområdet, ska ha agerat målvakter och dömdes till dagsböter, skyddstillsyn eller ungdomsvård för penningbrott.

Publicerad 21 February 2019 08:37