Kostnaderna för bemanningspersonal inom skånsk sjukvård ökar.

Kostnaderna för bemanningspersonal inom skånsk sjukvård ökar. Foto: Niklas Laurin

Kostnaden ökar för hyrpersonal inom skånsk vård

Sjukhuschef: "Det är absolut oroande"

SKÅNE. Region Skåne har under ett par år haft en positiv trend där kostnaden för hyrpersonal inom sjukvården har minskat. Nu bryts trenden och kostnaderna skenar.

Av
Andreas Holm

Det är framförallt hyrsjuksköterskor på sjukhuset i Helsingborg där kostnaderna ökar mest. Det visar den första kvartalsrapporten för 2019 där 94 miljoner lades på hyrpersonal i år jämfört med 63,9 miljoner kronor under samma period i fjor. Inhyrningen har också ökat med nästan 50 procent.

– Det är absolut oroande. Vi fick en rejäl uppgång i slutet av 2018, och anledningen till att Helsingborg sticker ut är de problem vi hade på akuten med patienter som måste övernatta där i brist på vårdplatser, säger Harald Roos, sjukhuschef i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

Bemanningspersonal har blivit en lösning efter att en många sjuksköterskor sagt upp sig och lämnat lasarettet. Enligt HD stod Helsingborg och Hässleholm för vardera 4,19 respektive 4,6 procent av personalkostnaderna under första kvartalet i år jämfört med 0,74 procent på Sus i Malmö och Lund.

– Vi har för få vårdplatser i förhållande till vårt uppdrag och folkmängd, och vi har inte heller kunna bemanna de platser vi har på ett bra sätt. Det har belastat vår akutmottagning och vi har inte kunnat arbeta lika aktivt med att minska behovet av hyrpersonal som Sus har gjort, säger Harald Roos.

Under årets första månader har inhyrning av sjukvårdspersonal ökat i hela regionen med 47 procent jämfört med första kvartalet 2018. Mest ökar kostnaderna för sjuksköterskor med 20 miljoner, följt av läkare på 11 miljoner kronor.

Moderaterna har tidigare kritiserat Socialdemokraterna i Region Skåne för att lämna över en ekonomi i kris, med en skuld på 1 808 miljoner kronor. Alliansstyret har nu dragit ner på bland annat kultur, utbildning och administration för att minska kostnaderna.

– Trots att Socialdemokraterna satsade miljarder i vården lyckades de varken korta vårdköerna eller få en ekonomi i balans, sa regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) nyligen i en intervju med Lokaltidningen.

Men efter höstens val har Region Skånes hyrpersonal inom vården blivit dyrare.

– Vi har lyckats hålla nere kostnaderna under vår mandatperiod. Nu ser jag att de ökar efter att vi lämnat över till de borgerliga, har oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) tidigare sagt till Lokaltidningen.

Publicerad 28 April 2019 00:00