Medan Malin försökte rädda gårdens djur fylldes området med nyfikna åskådare.

Medan Malin försökte rädda gårdens djur fylldes området med nyfikna åskådare. Foto. Privat

Malins ilska efter åkerbranden: "Varför komma hit om man bara tänker glo"

Nyfikna åskådare hindrade räddningstjänst

VISMARLÖV. Medan Malin Arvidsson desperat försökte undsätta gårdens djur i samband med den omfattande åkerbranden i Vismarlöv under fredagen, fylldes gården av nyfikna åskådare. Nu ryter hon till över beteendet. "Varför köra hit om man bara tänker stå och glo", säger hon.

Det var under fredagseftermiddagen som en brand utbröt i halmpress på en åker utanför Vismarlöv i Svedala kommun. Malin Arvidsson som vid tillfället satt djurvakt på en av de intilliggande gårdarna upptäckte branden när sirener började ljuda i fjärran och det började sticka i näsan.

– Jag gick ut och runt knuten fick jag se hur hela åkern stod i lågor. Det går inte att beskriva hur det såg ut. Jag fick jättepuls och kroppen fylldes av adrenalin, berättar hon.

Ungefär samtidigt anlände den första brandbilen till gården.

– Jag uppmanades av räddningstjänsten att börja förbereda evakuering av djuren och jag sprang genast in och började leta fram burar, berättar Malin som beskriver situationen som panikartad.

– Jag satt vakt åt syrrans tre hundar och fem katter. Därutöver fanns det även påfåglar och hönor på gården.

Under tiden som Malin sprang fram och tillbaka mellan gården och bilen där hon börjat placera djuren såg hon hur flera privatpersoner stannat längs den privata gårdsvägen och börjat gå ut ur sina bilar.

– Flera filmade och gick nyfiket runt för att kolla. Ingen av dem gjorde en ansats att hjälpa till, berättar hon.

Bilarna som stod parkerade i vägrenen blockerade dessutom framkomligheten för räddningstjänsten, vilket fått Malin att reagera.

– I efterhand har jag hört att folk kom körande bara för att kolla på branden. Jag förstår inte hur man kan gotta sig så åt andras olycka. En brandbil fick tuta en lång stund innan folk förstod att de skulle flytta sina bilar. Förstår de inte att det handlar om minuter vid sådana här situationer, säger hon.

Arly Jensen, räddningsledare på räddningstjänsten i Svedala bekräftar bilden av att nyfikna åskådare försvårade framkomligheten.

–Tyvärr är det ofta så vid större bränder som syns på långt håll - att folk blir nyfikna. Men folk borde förstå att vi behöver fria räddningsvägar för att snabbt kunna utföra våra insatser, säger han.

Under fredagens brand i Vismarlöv gick det så långt att polis fick komma till undsättning.

–De fick spärra av stora vägen helt för privat trafik. Därefter blev det lite mer ordning, säger Arly Jensen.

Tack vare hjälpsamma grannar och fantastiska räddningsinsatser från såväl traktens bönder som från räddningstjänst slutade fredagens brand dock lyckligt.

– Ingen kom till skada och inga hus brann ner. Men ett stort område åkermark blev förstört. Hade brandkåren kommit fram några minuter senare eller vinden legat åt annat håll hade min syster med familj kanske inte haft något hus idag, säger Malin Arvidsson.

Publicerad 03 August 2019 00:00