Elevernas jargong skapar missnöje hos personalen på Prästamosseskolan.

Elevernas jargong skapar missnöje hos personalen på Prästamosseskolan. Foto: Wilhelm Nilsson

Efter anmälningar – skolpersonal överväger uppsägning

"Finns en stor rädsla"

SKURUP.

Efter den senaste tidens händelser på Prästmosseskolan har situationen urartat. Elever hotar med anmälningar så fort lärare säger i från, vilket fått flera anställda att börja reflektera över sin framtid på skolan.

Av
Wilhelm Nilsson

Det var i samband med en samling vid terminsstarten som flera elever uppträdde så störande att samlingen fick avbrytas.

– Det var kaos. Elever klättrade på möbler, kränkte vuxna och vräkte ur sig okvädningsord, säger Jonas Söderström, resurs på Prästamosseskolan, som under onsdagen närvarade under en presskonferens på skolan.

Händelsen har senare anmälts till barn- och elevombudsmannen. I anmälan anklagas rektorn bland annat för att ha ”använt våld” och skrikit ”Håll käften” till eleverna.

– Den versionen stämmer delvis. Det som inte stämmer är att rektorn använde våld. Det han gjorde var att han föste ut elever med ett lätt handgrepp. Något som uppfattats av anmälaren som misshandel, berättar Jonas Söderström.

I media har händelsen blivit väl omtalad, vilket eleverna inte varit sena med att uppmärksamma. Personalen på skolan upplever att situationen på skolan har förvärrats efter medierapporteringen. Läraren Rebecca Karlsson förklarar att eleverna har utnyttjat situationen, och därigenom ”skämtar” om personalens ”misshandel” av eleverna.

– Jag var ute och sade till en elev om att den skulle flytta på sig, och föste lite lätt med min hand mot dennes arm. Då kastade sig eleven bakåt och menade på att jag hade misshandlat denne, säger hon samtidigt som flera lärare på presskonferensen nickar instämmande och håller med att de upplevt liknande situationer på skolan den sista tiden.

För att få bukt med elevernas jargong och skapa ett lugnare arbetsklimat, har Prästamosseskolan nu vidtagit åtgärder.

Ledningsgruppen har bland annat reviderat flera av skolans riktlinjer, vilket innebär att personal varken får höja tonen mot eleverna eller röra vid dem.

När det uppstår stök i klassrummen, ska undervisningen i stället avbrytas och vårdnadshavarna ska därefter kontaktas. Detta har skapat missnöje hos en del personal, som "känner sig otrygg" och nu funderar på att säga upp sig.

– Mattias Liedholm är en fantastisk ledare. Hade vi inte haft honom här, så skulle inte den här skolan fungera. Så är det bara. Men det blir problematiskt när vi inte får tillrättavisa eleverna eller ta ut dem ur klassrummen. Mattias gör det här för att skydda sin personal, för att vi inte ska råka illa ut eller få fler anmälningar emot oss. För jag kan ärligt säga nu att man inte vågar ingripa ifall man kommer gåendes som ensam personal. Ser jag att tre killar håller på med något som inte är accepterat. Då hotar de oss med en anmälan, förklarar läraren Niklas Nilsson.

Publicerad 16 October 2019 08:30