Polisen skulle aldrig hämta bankkort i hemmet som bedragarna vill få offren att tro.

Polisen skulle aldrig hämta bankkort i hemmet som bedragarna vill få offren att tro. Foto: Adobe Stock

Polisen varnar för falska poliser: "Påstår att en nära anhörig skadats"

Riktar in sig på äldre invånare

SYDOST.

De senaste månaderna har polisen uppmärksammat flera bedrägerifall där offren blivit kontaktade av "polisen". Nu varnar man allmänheten och ger råd att följa.

Av
André Kvist

I de sydostskånska kommunerna har ett antal äldre invånare anmält att de blivit kontaktade av människor som utger sig för att arbeta för Polismyndigheten den senaste tiden. Syftet är att komma åt personernas bankuppgifter och således deras pengar.

På sina sociala medier varnar nu polisen för fenomenet. Bedragarna uppger att "polisen" behöver tillgång till bankkort och kommer att hämta detta i bostaden.

"Vid flera fall har bedragarna, för att chocka den äldre, påstått att en nära anhörig skadats och finns på sjukhus. Därefter påstår bedragarna att polisen behöver tillgång till bankkortet med kod samt kan förvara smycken åt den äldre. De falska poliserna dyker senare upp vid den äldres adress och tar med sig kort, kod och smycken."

Utöver bedrägeri så är detta brottet även föregivande av allmän ställning, alltså att utge sig för att vara en myndighetsperson, i detta fallet polis.

Polisen råder allmänheten att följa ett antal råd. Att varken dem, banker eller någon annan seriös aktör någonsin skulle åka ut och hämta in bank- och kreditkort. Att säkerställa att den man har kontakt med är den som hen utger sig för att vara.

Släpp heller aldrig in någon i hemmet utan att veta vem det är. Ring ett kontrollsamtal med företaget eller institutionen som individen säger sig vara från.

Polisen råder även man hjälper sin äldre anhöriga med att endast ha en mindre summa på kontot kopplat till bankkortet och informera om att detta finns i samhället.

Publicerad 02 December 2019 11:09