Fotografen och Frisören Mia Andersson tar med sig jobbet hem till Bara.

Fotografen och Frisören Mia Andersson tar med sig jobbet hem till Bara. Foto: Emma Brännman

Mia kombinerar foto och frisyrer hemma i trädgården

Byggde studio på tomten för att komma närmare familjen

BARA.

Sedan september bedriver Mia Andersson en kombinerad frisör- och fotostudio i ett nybyggt Attefallshus hemma på tomten i Bara. På så sätt kan hon kombinera sina två stora passioner, samtidigt som hon får mer tid med familjen.

Av
Emma Brännman

Mia Andersson tar emot kunder i sin nya studio ett par dagar i veckan. Resten av sin arbetstid tillbringar hon på Hårstudion i Malmö som hon äger och driver tillsammans med en kompanjon sedan 13 år. Anledningen till att hon öppnat mottagning på hemmaplan är framförallt att hon vill få mer tid med familjen.

– Jag har alltid varit intresserad av både foto och frisöryrket. När jag skulle välja inriktning på gymnasiet så drog jag lott, eftersom jag inte kunde bestämma mig. Lotten föll på foto. Därefter praktiserade jag hos en fotograf men kom inte in på den högskolan jag ville. Så då bestämde jag mig för att bli frisör istället, berättar Mia Andersson.

Hon tog sitt pick och pack och flyttade till Östersund för att gå en frisörutbildning på ett och ett halvt år. Därefter fick hon jobb i Malmö. Fotograferandet höll hon ändå fast vid och snart började uppdragen trilla in även för fotografen Mia Andersson.

– 2014 hade jag så pass många fotouppdrag att jag blev tvungen att starta företag. Jag fick fler och fler jobb och snart arbetade jag nästan dygnet runt. Uppvaknandet kom en kväll när min man och jag räknade ut att jag jobbade mer en 70 timmar i veckan. Då insåg jag att en förändring måste till.

Förut var hon aldrig hemma innan det var läggningsdags för barnen. Det var alltid en stress, jag kände alltid att jag måste skynda mig hem. Sedan kunde jag sitta och redigera bilder på kvällar och helger och lyckades till exempel aldrig slappna av och se en hel film med familjen.

Mia Andersson kombinerar sina intressen för foto och frisyrer i sitt yrke.

Mia Andersson kombinerar sina intressen för foto och frisyrer i sitt yrke. Foto: Emma Brännman

För ett och ett halvt år sedan fick hon hyra en stol hos frisören vid torget i Bara och det visade sig att många av hennes Malmökunder kunde tänka sig att följa med.

– Fler och fler kom och klippte sig hos mig i Bara och då kände jag att jag ville jobba ytterligare en dag i veckan här. Tyvärr kunde jag inte hyra en stol på salongen fler dagar, så då fick jag idén att öppna salong här hemma.

Från början var planen att bygga om en del av garaget. Det skulle dock visa sig vara för dyrt och för komplicerat. I stället blev det ett Attefallshus. På knappt fyra veckor slog snickarna upp huset och nu väntar bara de sista detaljerna innan allt är helt klart. Mia Andersson är mer än nöjd med lösningen.

– Hittills har det fungerat väldigt bra. Jag har en ledig timme när barnen kommer hem, de dagar som jag jobbar här hemma. På lunchen kan jag slänga in en tvätt, eller fixa något annat som behöver fixas. Det gör att jag får mer tid till annat på helgerna, säger Mia Andersson.

Personligt

Namn: Mia Andersson.

Ålder: 37.

Bor: Bara, uppvuxen i Lunnarp.

Familj: Man och två barn, sju och åtta år gamla.

Gör: Frisör och fotograf under namnet "Mia Kristina".

Intressen: Foto och fotboll. Engagerad i Bara GIF:s ungdomsverksamhet.

Det här visste du inte om Mia: "Fick MVG i svetsning i elevens val och kan spela lite trumpet".

Publicerad 14 December 2019 07:00