Hanna Stockzell har kämpat mot psykisk ohälsa och är tillbaka med låten

Hanna Stockzell har kämpat mot psykisk ohälsa och är tillbaka med låten "En julönskan". Foto: Dick Örnå

Hanna Stockzell tillbaka med ny musik – och en julönskan

Musiken blev ett sätt att hitta tillbaka efter svår psykisk ohälsa

SKIVARP.

Hanna Stockzell är tillbaka med ny musik. Med låten "En julönskan" hoppas hon sprida julstämning och glädje. Samtidigt är låten ett sätt för artisten själv att finna lugn inom sig efter en svår tid.

Av
Emma Brännman

Hanna Stockzell inledde sin musikaliska bana i en kyrkokör i barndomsstaden Kristianstad när hon var sju år. Sedan dess har musiken alltid varit nummer ett.

– Jag drömde alltid om att bli artist, få stå på scen, sjunga och göra egen musik, berättar hon.

År 2008 gick drömmen i uppfyllelse, då hon blev en av medlemmarna i popgruppen Smile och fick spela in en skiva och åka på USA-turné. Hon träffade sin sambo, musikproducenten Dick Örnå, och flyttade från Kristianstad till Ystad. Numera bor paret i Skivarp och här trivs de mycket bra.

För Hanna Stockzell är lanseringen av den nya låten "En julönskan" lite av en comeback. För åtta år sedan tog livet nämligen en obehaglig vändning.

– Jag har levt, och lever fortfarande med, psykisk ohälsa. För ungefär åtta år sedan drabbades jag av en psykos, till följd av saker som jag varit med om och inte bearbetat. Sedan har det tagit tid att få ett normalt vardagsliv igen. Det har jag fått öva upp, berättar Hanna Stockzell.

Hon mår betydligt bättre i dag, även om hon fortfarande har spår av sjukdomen.

– Jag har inte släppt någonting eget sedan innan jag blev sjuk, så detta är ett slags comeback. Jag har inte varit bekväm med att stå på scen, vara med på bild eller visa upp mig på något sätt. I början hade jag väldigt svårt att prata om min sjukdom, istället byggde jag upp en fasad och låtsades att allt var bra. Men nu känner jag att det är bättre att vara öppen, kanske kan det hjälpa någon annan som har det svårt.

Det är också det som är budskapet i "En julönskan".

– Låten handlar om en längtan efter inre frid. Den kan tolkas både kyrkligt och icke-kyrkligt. För mig handlar den om att finna lugnet inom sig, säger Hanna Stockzell.

Paret Stockzell-Örnå är rutinerade när det kommer till musikproduktion. Förutom att producera egen musik arbetar de med "Born to move" som är ett träningskoncept med dansprogram för barn, och ingår i det internationella fitnessföretaget Les Mills. Idén till konceptet kommer från koreografen Anna Ruhnstål Zahn från Ystad, som numera är programdirektör för Les Mills barndansprogram.

– Dick producerar musiken och jag sjunger. Musiken har absolut hjälpt mig att ta mig tillbaka till en normal vardag. Samtidigt har jag höga krav på mig själv och vill hela tiden framåt, vilket skapar en hel del press också, säger Hanna Stockzell.

Balansen hittar hon genom att varva med andra intressen, så som vattengympa, och genom att försöka acceptera att hon inte alltid kan vara på topp. Även om hon fortfarande får kämpa med sitt mående kan hon också känna glädje och stolthet över vad hon har presterat.

– Jag känner stor stolthet både över jullåten och det vi gör med "Born to move". Nyligen var jag i Kristianstad och tittade på en dansuppvisning med min fyraåriga systerdotter. Det var så fint att se henne och hennes kompisar dansa till musiken som vi har skapat, säger Hanna Stockzell.

Personligt

Namn: Hanna Stockzell

Ålder: 33.

Bor: Skivarp.

Familj: Sambon Dick och schäferhunden Athos.

Jobbar som: Musiker.

Intressen: Motionera, träffa vänner och vara med familjen.

Publicerad 15 December 2019 07:00