Rondell önskas.

Rondell önskas. Foto: Roland Magnusson/Adobe Stock

Rondellfråga lyfts när Trafikverket utreder väg 108

Tekniska nämnden: "Vi kommer att väcka frågan"

SVEDALA.

Sedan Åkerbruket byggdes ut och Aggarpsskolan öppnade har trafiken på 108:an ökat. Det menar boende i området som har efterlyst en trafiksäkrare lösning än dagens korsning. Nu ska tekniska nämnden lyfta frågan med Trafikverket, som äger vägen.

Av
Emma Brännman

Många har uppmärksammat en trafikökning i korsningen när de ska ta sig från Södra infarten och ut på Trelleborgsvägen (väg 108). Trelleborgsvägen används av bilister som ska in till Svedala centrum likväl som bilister som ska till Trelleborg och till Lund och vissa tider på dygnet är trafiken särskilt påtaglig.

På vägen råder hastighetsbegränsningen 80 kilometer i timmen. Alldeles för fort enligt ett e-förslag som skrivits under av 195 personer och nyligen behandlades av tekniska nämnden.

108:an är Trafikverkets väg och därför är det inte ett kommunalt beslut huruvida det ska anläggas en rondell eller inte. Svedala kommun kan dock försöka påverka Trafikverket, och nu kan det faktiskt vara ett särskilt bra tillfälle för det.

– Trafikverket ska i dagarna dra igång en åtgärdsvalsstudie för väg 108. De kommer då att titta på hela vägsträckan Vi kommer att väcka frågan om den här korsningen till Trafikverket. Det är dock en av många frågor rörande 108:an som ska behandlas, förklarar tekniska nämndens ordförande Per Olof Lindgren (L).

Publicerad 16 December 2019 09:29