Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Nytt försök med nattvandrare i Bara

Stort intresse för kommunens initiativ

BARA.

Nu görs ett nytt försök att starta upp nattvandring i Bara. Den här gången kommer initiativet från Svedala kommun.

Av
Emma Brännman

Nyligen hölls ett uppstartsmöte för nattvandrare i Bara. Orten har inte haft nattvandring på några år, medan Klågerup och Svedala har välfungerande verksamheter sedan flera år tillbaka.

Jan-Olof Nilsson jobbar för Nattvandring.nu och åker runt i Skåne för att starta upp nya nattvandrargrupper. Han råkar dessutom vara bosatt i Klågerup och aktiv nattvandrare där. Så när Svedala kommun hörde av sig till honom för att be om hjälp med att starta en ny grupp i Bara var det ingen tvekan om saken.

– Jag har själv nattvandrat i 15 år och arbetat med grupperna i både Svedala och Klågerup länge. I Bara har det inte fungerat riktigt, och nu har här inte funnits några nattvandrare alls på ett par år. Det har varit svårt att få ihop tillräckligt med folk som vill engagera sig någon längre tid, och någon som vill hålla i det, säger Jan-Olof Nilsson.

Vid första mötet var intresset relativt stort och ett tiotal av de som närvarade anmälde intresse för att bli nattvandrare i Bara. Därefter har fler visat intresse och till den första introduktionskursen var ett tjugotal personer anmälda.

– Jag har erbjudit mig att vara samordnare för nattvandrargruppen i början, för att få igång den. Verksamheten kommer att genomföras i samarbete med Ungas fritid och vi får låna ett rum på Kuben. Dessutom sponsrar Ica oss med typ kaffe och kakor de kvällar som vi är ute och vandrar, berättar Jan-Olof Nilsson.

Han har gott hopp om att få igång verksamheten ordentligt den här gången.

– Vi är inte några poliser som ska ut och jaga någon. Vi är ute för att träffa ungdomar och prata med dem. Nu hoppas vi att intresset växer och att vi får in fler nattvandrare allt eftersom. I Klågerup är vi så pass många att man bara behöver gå en gång var per termin, det behöver inte innebära något stort åtagande om man är många som gör det tillsammans, säger Jan-Olof Nilsson.

Publicerad 19 December 2019 07:00