Gun Jönsson går i pension efter 43 som ägare av blomsterbutiken, och 50 år i branschen.

Gun Jönsson går i pension efter 43 som ägare av blomsterbutiken, och 50 år i branschen. Foto: Emma Brännman

Efter 43 år med blomsterbutiken – nu går Gun i pension

Inledde floristbanan som 16-åring

SVEDALA.

Efter 43 år som ägare av Flora blommor på Storgatan har det blivit dags för Gun Jönsson att lämna butiken. "Ska jag vara riktigt ärlig så har jag inte vågat känna efter", säger hon om den stundande pensionen.

Av
Emma Brännman

När hon var 16 år började Gun Jönsson som elev hos floristmästaren Knut Olsson på Flora blommor i Svedala. Här blev hon kvar och när butiken skulle säljas föll det sig naturligt att Gun Jönsson var den som tog över verksamheten.

– Jag var 24 år när jag köpte butiken, år 1976. I början av 90-talet flyttade vi från Storgatan 35 till nummer 25, det här huset var helt nybyggt då och vi var de första som flyttade in, berättar Gun Jönsson.

Efter att ha tagit gesällbrev och mästarbrev fick hon kalla sig floristmästare, en titel hon dock aldrig använder. Hon har aldrig haft en tanke på att göra någonting annat än att jobba med blommor.

– Nej. Jag har aldrig känt att jag ville göra någonting annat. Yrket har förändrats otroligt mycket under mina år. Allt har förändrats. Numera är sortimentet mycket bredare än vad det var förr, konsumenten kräver mer i dag. Men vi säljer lika mycket som vi alltid har gjort.

Trenderna förändras också hela tiden.

– Till exempel binder man kransar och buketter på ett annat sätt i dag. Just nu är det väldigt inne med torkade blommor, säger Gun Jönsson.

Hanna Arvidsson tar över Flora blommor efter Gun Jönsson.

Hanna Arvidsson tar över Flora blommor efter Gun Jönsson. Foto: Emma Brännman

Efter 43 år som ägare av blomsterbutiken har det blivit dags att lämna över stafettpinnen till Hanna Arvidsson, som har varit anställd i butiken i åtta år och är ett bekant ansikte för många.

– Jag och Hanna har pratat om det här i ett par år. Att hon skulle ta över har varit glasklart hela tiden, det var bara en fråga om när. Nu passar det bra för oss båda.

Gun Jönsson väljer att inte trappa ner. Hon går direkt från att arbeta heltid till att vara pensionär på heltid.

– Naturligtvis kommer jag att sakna mina kollegor, kunder, leverantörer och att inte hålla på med blommor varje dag. Det har ju varit mitt liv så länge. Men ska jag vara riktigt ärlig så har jag inte vågat känna efter hur det verkligen känns.

Hon har svårt att tänka sig ett liv där hon inte kör till jobbet klockan 7.45 varje dag. Men tiden är inne och hon lämnar över sitt livsverk i trygga händer.

– Jag har varit styrd av klockan i 43 år, och jobbat mer än heltid. I början ska jag bara vara, och få tid att umgås med min familj, säger Gun Jönsson.

Personligt

Namn: Gun Jönsson.

Ålder: 67.

Bor: Svedala.

Familj: Man, två barn, en svärson, två barnbarn och en hund.

Intressen: Matlagning, bakning och blommor.

Gör: Floristmästare på Flora blommor i Svedala sedan 43 år, går nu i pension.

Publicerad 30 December 2019 07:00