Pär Moberg och den första boken

Pär Moberg och den första boken "Den Högre Musiken - Provet i Philipopolis". Boken handlar om den unga Elena som förlorat sin familj till de Själlösa men har "Gnistan" – förmågan att med musikens hjälp utöva magi. Foto: Åsa Meierkord

Magisk musik sveper in i Skurup

Pär Moberg lämnar över sitt verk den 25 januari

SKURUP.

Nu får Skurup sitt eget soundtrack. Den 25 januari är det releasefest för musiken till fantasybokserien ”Den högre musiken" som då också lämnas över till kommunen att fritt förfoga över. Bakom verket står musikern, läraren, författaren, kompositören och Villiebon Pär Moberg.

Fantasyböckerna handlar om hur personer med en speciell gåva kan utföra magi med musikens hjälp. Svaneholms slott har fått stå modell för den musikskola som i böckerna samlar elever från när och fjärran för att lära sig hantera den magiska musiken.

– Det började som ett fritidsintresse. Jag ville göra något annat än musik och började tänka på Harry Potter-böckerna och hur de har fått så många unga engagerade. Det är generellt svårt att få unga att spela akustiska instrument. Det hade varit kul om det fanns böcker som kunde fånga ungas intresse för det, där de som spelar musik har huvudrollerna och är de coola personerna, berättar Pär Moberg.

I böckerna finns det noter på en hel del av den musik som används som magi. Pär Moberg står för kompositionerna och är nu färdig med arbetet att spela in musiken. På inspelningarna medverkar musiker från hela världen.

– Kora som är en afrikansk harpa, kaval som är en bulgarisk flöjt och arabisk luta, oud, är några exempel på musikinstrument. I vissa fall har vi spelat in på plats, som i Bulgarien och i andra fall har vi spelat in här hemma. Vi har ju sådan fantastisk tillgång på världsmusiker som bor i Sverige. En av världens bästa musiker på qanoun, arabisk cittra, bor i Eslöv till exempel, berättar Pär Moberg.

Pär Moberg växte upp i Sjöbo, gick gymnasiet i Ystad och började läsa till svenska och filosofilärare i Lund. Då hände något som fick oanade konsekvenser.

– Jag gick på en konsert med bandet Hedningarna. Deras blandning av folkmusik och rock gjorde ett enormt intryck på mig. Jag hade tidigare spelat lite piano och sjungit lite i ett rockband, nu köpte jag en barytonsax och började spela.

Han spelade och spelade, deltog i spelmansstämmor och satte upp lappar om att starta ett folkmusikband. Lagom till att han fick sin lärarexamen kom han in på Folk- och världsmusikutbildningen på musikhögskolan i Malmö. Sedan dess har det mesta i Pär Mobergs yrkesliv handlat om musik.

– Men mina pedagogiska kunskaper från lärarutbildningen har varit till stor nytta. Jag har jobbat som lärare på Kristianstads musikskola, med barn och ungdomar i olika projekt och nu jobbar jag deltid med att utbilda blivande musiklärare och musiker på musikhögskolan.

Den 25 januari blir det officiell överlämning av musiken från fantasybokserien till Skurups kommun. Arrangemanget pågår mellan klockan 11–13 på Skurups bibliotek och alla är välkomna.

– Skurups kommun har stöttat projektet och får musiken som betalning. Den kan användas i informationsfilmer eller till vad som helst inom kommunens verksamheter. Det känns roligt att den kommer till användning på fler sätt.

Under arrangemanget kommer Pär Moberg att framföra en del av musiken tillsammans med tre andra musiker. Skådespelerskan Janna Eriksson som också läst in den första boken som talbok, läser valda stycken från den.

Personligt

Namn: Pär Moberg

Bor: Villie

Familj: Fru och ett barn.

Gör: Frilansande musiker och kompositör. Lärare på musikhögskolan i Malmö, författare till böckerna "Den högre musiken", vars tillhörande musik lämnas över till Skurups kommun den 25 januari.

Fritidsintressen: "Trädgårdsodling och politik. Jag ställde upp på Vänsterpartiets lista för kommunen i valet 2018 och sitter med i bolagsstyrelsen för Skurups Elverk."

Det här visste ni inte om Pär: "Jag var sångare i The Rest, ett hårdrocksband i Ystad under gymnasieåren tidigt 1990-tal. Spelar också i soulbandet Everybody gets lonely sometimes med bland annat medlemmar från före detta The Ark och Cardigans. Vi spelar låtar som jag har skrivit, inspirerade från 1960–70-tals soul men som handlar om klimatkrisen. Förhoppningsvis släpper vi en skiva under 2020, inspelningarna är klara".

Instrument jag hade spelat om jag inte spelade sax: "Då hade jag nog försökt utveckla sången. Det är väldigt roligt att sjunga".

Publicerad 14 January 2020 08:22