Insändarskribenterna vill inte ha ett fängelse i Svedala kommun.

Insändarskribenterna vill inte ha ett fängelse i Svedala kommun. Foto: Mostphotos.com

Debatt: Svedala – boendekommun, inte fängelsekommun

INSÄNT. Svedala kommun är ett paradis att bo i. Bymiljö med nära till allt men ändå lagom långt bort. Otrolig natur, fantastiska människor. Låt oss ta fasta på detta och utveckla Svedala till öresundsregionens bästa boendekommun.

Svedala kommun har en mångfald av mysiga byar av varierande storlek och historia. Bara, Klågerup, Svedala, Börringe, Skabersjö, Nötesjö, Holmeja, Västra Kärrstorp, Sjödiken, Aggarp, Lilla Svedala, Hyby, Vismarlöv, Tittente, Krågeholm, Vinninge, Bjärshög, Bjeret, Hyltarp m.fl.

Centrala Kph ligger endast 35 minuter bort, Lund, Malmö, Ystad och Trelleborg ännu närmare. Bromma och Arlanda på timmes håll. Det är helt enkelt nära till allt för oss svedalabor. Samtidigt ligger vi så pass avsides att vi slipper köerna på E6 och E20, oroligheterna i Malmö och de saftiga bopriserna i Vellinge och Lomma. Och utanför knuten ligger en unik natur att njuta av med ett böljande backlandskap, där skogar, åkrar, sjöar och betesmarker slingrar sig in i varandra backe upp och backe ner. Sen kommer vi till människorna, maken till eldsjälar och engagerade människor finns inte, visste du att det finns en förening i Svedala som kallas föreningarnas förening bara för att hålla ordning på alla föreningar.

Svedala är unikt på ett sätt till, som enda kommun i Skåne av ett tiotal tillfrågade, har vår kommunledning sagt ja till att låta undersöka möjligheterna att etablera ett fängelse i sin kommun. Snacka om att sakna självförtroende, visioner och kärlek till bygden!

Lockropen för ett fängelse var inledningsvis många, men argumenten var så undermåliga att det nu kokats ned till det enda som återstår – ”Fängelset måste ju ligga någonstans!”

Korrekt, någonstans måste det ligga, men det måste inte ligga i Svedala. Svedala är direkt olämpligt som fängelsekommun. Svedala är den kommun tillsammans med Lomma som har lägst arbetslöshet i Skåne så ur den aspekten är kommunnyttan av ett fängelse större i en annan kommun. Bopriserna som är ett tecken på attraktiviteten som boendekommun har ökat 300% i Svedala de senaste 20 åren. Endast Lomma och Vellinge har haft en bättre utveckling.

Det innebär att Svedala har stärkt sin ställning som boendekommun mer än de flesta andra skånska kommuner de senaste 20 åren. I stora kommuner med små fängelser får fängelset marginellt utrymme i media och för medborgarna i förhållande till allt annat som händer. Då påverkas varumärket inte – Ystad är ett sådant exempel. Mindre kommuner med stora fängelser blir ofta förknippade med först och främst fängelset, Kumla och Tidaholm är sådana exempel.

Den 26 maj är det folkomröstning i Svedala om vi vill fortsätta utvecklas som boendekommun eller bli en fängelsekommun. Rösta klokt, rösta NEJ, lägg inte Sveriges näst största fängelse, med häkte öppet dygnet runt, i lilla Svedala. Svedala är helt enkelt för bra för ett stort fängelse.

Mikael Ottosson, Fastighetsmäklare Svedala

Carl Ramel, Lantbrukare Svedala

Jan Bergfelt, fd Stadsarkitekt Svedala

Svara?

Vill du svara på debattartikeln? Skicka ett mail till redaktion.svedala@lokaltidningen.se.

Publicerad 05 April 2019 00:00