Genrefoto: Mostphotos.com

Nio unga blir företagare i sommar

SVEDALA.

För första gången erbjuds ungdomar mellan 15 och 18 år av Svedala kommun att bli sommarentreprenörer. Ansökningstiden gick ut i början av maj.

Av
Emma Brännman

Sommarlovsentreprenörerna är ett nationellt koncept som används av många kommuner. Totalt hade Svedala kommun tolv platser att erbjuda. Alla har inte fyllts upp, men nio ungdomar kommer att påbörja projektet efter skolavslutningen.

Kultur- och fritidschefen är ändå nöjd med uppslutningen.

– Det här är helt nytt och vi är nöjda med gruppen som vi har fått ihop, säger Tomas Djurfeldt.

Det är för tidigt att säga om Sommarlovsentreprenörerna kommer att bli återkommande.

– Efter sommaren får vi utvärdera. Min erfarenhet är att det är en väldigt bra insats, säger Tomas Djurfeldt som tidigare har arbetat med projektet i Trelleborgs kommun.

För de nio ungdomarna inleds sommarlovet med en sex dagar lång utbildning om hur man startar ett eget företag. Det kommer att vara workshops och föreläsare från det lokala näringslivet. Deltagarna får varsitt startbidrag på 2000 kronor och sedan är de fria att arbeta med sitt företag. Det kan röra sig om gräsklippning, hundpassning, städning eller annat.

Möjligheten finns att slå sig ihop med någon av de andra sommarlovsentreprenörerna, och på så sätt dubbla startkapitalet.

Utbildningen och slutrapporteringen gör Svedalaungdomarna tillsammans med sommarlovsentreprenörer från Trelleborg. Utbildningen hålls av två handledare som finns tillgängliga under hela sommaren.

Projektet har fått ett ekonomiskt bidrag av Sparbanksstiftelsen för att hålla en gala för sommarlovsentreprenörerna i Lund i höst. Där kommer alla att få diplom.

Publicerad 28 May 2018 06:30