Svedala kommunhus.

Svedala kommunhus. Arkivfoto: John Nordh

SD störst i Svedala – S tappar mest

Uppstickare ser ut att ta sig in

SVEDALA KOMMUN.

Sverigedemokraterna blir största parti och nystartade Älska Svedala ser ut att ta sig in i kommunfullmäktige. Moderaterna tappar ett par procentenheter i stöd, men vill gärna styra vidare.

Moderaterna tappar 2,2 procentenheter men ser ut att få behålla sina 12 mandat. De senaste åren har Moderaterna styrt kommunen i minoritet tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Barapartiet.

– Jag tycker att valreultatet matchar den bild som jag fått av väljarna under valrörelsen. Vi tappar något, men samtidigt ser vi att partier som ligger nära oss växer. Centern ökar och Kristdemokraterna ser ut att komma tillbaka in i Svedalapolitiken, säger kommunstyrelsens Linda Allansson Wester (M).

Nu väntar diskussioner inom respektive parti samt diskussioner mellan partierna innan någonting är klart.

– Vi inväntar det slutgiltiga resultatet och diskuterar i partiet och med övriga hur vi ska gå vidare. Det har fungerat bra att styra i minoritet. Svedala har haft en stark utveckling och vi har haft ett bra samtalsklimat inom politiken, menar Linda Allansson Wester.

Linda Allansson Wester (M).

Linda Allansson Wester (M). Foto: Emma Brännman

Kategorin övriga får 5,7 procent. Här ingår nystartade partiet Älska Svedala, som registrerades som parti så sent som den 3 maj i år.

– I gruppen övriga ingår åtminstone vi, Trygghetspartiet och Medborgerlig samling. Medborgerlig samling hade inga valsedlar. Delar man resultatet rakt av mellan oss och Trygghetspartiet så skulle det ge oss tre mandat. Vårt mål var att ta oss in och vi ser ut att hamna klart över spärren på första försöket, säger Mats Bentmar som är ordförande i Älska Svedala.

Partiet bildades för att jobba mot ett fängelse i kommunen.

– Vi har fått draghjälp av fängelsefrågan, men det är inte vår enda fråga. Får vi två mandat så är vi mycket nöjda eftersom vi kommer att kunna påverka mycket, säger Mats Bentmar.

Socialdemokraterna står för det största tappet med 6,5 procentenheter. Det innebär att partiet tappar två mandat och blir tredje största parti i kommunen.

Sverigedemokraterna får 27 procent av rösterna, vilket gör dem till klart störst i fullmäktige.

– Det känns helt underbart. Jag är egentligen inte förvånad. Väljarna vill ha förändring och därför har de röstat på oss, säger gruppledare Ronny Johnsson.

Det preliminära resultatet skulle ge SD 13 mandat.

– Det gör att vi ligger på delad plats som näst störta block. Det är svårt att säga hur de andra partierna kommer att agera, men visst kommer vi att kunna påverka i sakfrågor. Vi är en stor vågmästare, säger Ronny Johnsson.

Enligt honom kan partiet tänka sig att samarbeta med alla partier i sakfrågor. Han tror till exempel att det kommer att bli möjligt att driva igenom en folkomröstning om fängelset i Svedala eftersom SD, KD och Älska Svedala är emot en sådan etablering.

Kristdemokraternas gruppledare Stefan Sarmes tror att även hans parti har fått draghjälp av fängelsefrågan.

– Man har sett att det finns ett alternativ som är negativt till ett fängelse i kommunen, som inte är SD. Det känns fantastiskt bra att vi ökar med nästan två procentenheter. Nu börjar arbetet för att försöka få igenom vår politik. Vi kommer preliminärt att vända oss till allianspartierna.

Valresultat valnatten

Moderaterna 23,8% (26,00%) - 2,2%

Centerpartiet 5,1% (4,2%) +0,9%

Liberalerna 4,8% (5,5%) - 0.7%

Kristdemokraterna 3% (1,1%) +1,9%

Socialdemokraterna 19,7% (26,2%) - 6,5%

Vänsterpartiet 2,3% (1,7%) +0,6%

Miljöpartiet 3,4% (7%) - 3,6%

Sverigedemokraterna 27% (20,5%) +6,5%

Barapartiet 4,9% (5,4%) +0,5%

Barapartiet 4,9% (5,4%) +0,5%

Feministiskt initiativ 0,2% (0,1%) +0,1%

Övriga: 5,7% (2,1%) + 3,6%

Publicerad 10 September 2018 11:52