Thomas Blomkvist och Jacob Eliasson vill inte lämna hemvisten på Gamla IP.

Thomas Blomkvist och Jacob Eliasson vill inte lämna hemvisten på Gamla IP. Foto: Emma Brännman

Klubbar tar strid för Gamla IP: "Hemmaplan viktig för identitet"

Skabersjö IF och Skabersjö DFF oroliga för framtid och flytt

SVEDALA.

Skabersjö IF och Skabersjö DFF oroar sig över att de måste lämna Gamla IP. Tråkigt att kommunen inte tar till vara på den fotbollshistoria som finns här, menar Thomas Blomkvist och Jacob Eliasson.

Av
Emma Brännman

Skabersjö IF och Skabersjö DFF kommer att bli tvungna att flytta från Gamla IP. Detta för att idrottsplatsen, som legat här sedan 1910 ska ge plats åt bostäder.

Flytten innebär att fler fotbollsföreningar får samsas om färre planer än i dag. Dessutom ska alla samlas i Aggarp, vilket gör att en viktig del av det som i dag är de mindre klubbarnas identitet försvinner. Det menar Thomas Blomkvist, ordförande i Skabersjö DFF, och Jacob Eliasson som är kanslist i Skabersjö IF.

– Dels försvinner en fotbollsplan samtidigt som byn växer och invånarantalet stiger. Frågan om klubbstugor för lagen är fortfarande inte löst. När vi flyttade hit från Skabersjö 2013 var det en nystart för oss. Vi har bott in oss här och hemmaplanen är en viktig del av klubbens identitet, säger Thomas Blomkvist.

Alla som vuxit upp i Svedala har varit på Gamla IP någon gång

Skabersjö DFF bildades 2014 för att satsa på damfotbollen. Det mesta av materialet på Gamla IP har klubbarna tagit med sig från Skabersjö. Mål, flaggstänger, ute- och innemöbler. Till och med skylten, "Fikan", som pryder klubbhuset.

För närvarande nyttjas Gamla IP även för skolidrott samt av Holmeja IS under vinterhalvåret.

De två planerna används också för spontanidrott av Svedalabor. Även Svedala IF:s populära bilbingo äger rum här.

– Alla som har vuxit upp i Svedala har varit på Gamla IP någon gång. Idrottsplatsen är en del av Svedalas historia och det är tråkigt att man inte kan behandla de idrottsytor man har bättre. Det finns andra platser som jag tycker är mer lämpade att bygga bostäder på, säger Jacob Eliasson.

På Aggarpsvallen finns för närvarande två konstgräsplaner och en så kallad aktivitetsyta. Ytterligare två planer planeras i anslutning till nya Aggarps sporthall, cirka 300 meter från dagens planer. I Aggarps sporthall är det meningen att föreningarna ska ha byta om och duscha. Avståndet mellan planer och omklädningsrum är ytterligare ett problem som klubbarna oroas av.

Hur det ska gå med schemaläggning i framtiden vågar de knappt föreställa sig.

– Jag orkar inte ens tänka på det. Det är en tidsfråga innan både vi och Svedala IF har varsitt B-lag som också ska samsas om tiderna, säger Jacob Eliasson.

"Fiket"-skylten har hängt med sedan tiden i Skabersjö. Den är en av många minnen som fått klubbarna att känna sig som hemma på Gamla IP. Foto: Emma Brännman

Svedalagården har en fotbollsplan som i dagsläget nyttjas av skolidrott och till viss del Svedala IF. Den kommer dock att göras om till en renodlad skolidrottsplan.

Tomas Djurfeldt är områdeschef för kultur- och fritid på Svedala kommun. Han förstår klubbarnas oro när det handlar om att hemkänslan inte blir lika stark när de måste dela hemmaplan med flera lag.

– Jag kan förstå deras oro, men tror samtidigt att det finns fördelar med att samla all fotboll på ett och samma ställe och att samnyttja anläggningarna, säger han.

Han menar att beläggningen på planerna i dagsläget inte är så pass stor att det kommer att uppstå problem att samsas om de två planerna på Aggarpsvallen och de två som ska anläggas vid Aggarps sporthall.

– Utifrån de bokningstimmar som registrerats i systemet under året är det helt hanterbart. Jag förstår det som att klubbarna är oroliga över framtiden. Svedala växer och det kan hända att man behöver se över situationen i framtiden, säger Tomas Djurfeldt.

Publicerad 16 September 2018 07:00