SveDalahästarna är målade av KVIS åtta styrelsemedlemmar.

SveDalahästarna är målade av KVIS åtta styrelsemedlemmar. Foto: Christina Karlsson

Så här har du inte sett Dalahästen förut

Ny hästsort ställs ut på Galleri KVIS

SVEDALA.

Under Kulturkalaset har Galleri KVIS en utställning med tema Svensk kultur. Här kan besökare bland annat bekanta sig med SveDalahästen.

Av
Emma Brännman

Idén till utställningen om svensk kultur föddes redan i samband med förra årets kulturnatt. Sedan har konstnärer fått höra av sig med sina idéer rörande svensk kultur. Ett inslag består av de så kallade SveDalahästarna, som skapats av de åtta styrelsemedlemmarna på Galleri KVIS.

– Idén kom till oss när en styrelsemedlem skulle på semester uppåt landet. Vi bad henne köpa med några trähästar som vi har målat och gett namnet SveDalahäst. Dalahästen betraktas ju som en symbol för Sverige, säger KVIS ordförande Christina Karlsson.

Under utställningen, som smygstartade i lördags visas också målningar av Brioleksaker, fotografier som tolkar allemansrätten och olika ting från bygdens historia. Bland annat. Under Kulturkalaset blir det även kulturquiz, fototävling och poesiläsning på galleriet.

Utställningen Svensk kultur visas till och med den 7 oktober.

Upplysningshästen, till vänster, är målad av Margaretha Persson och knyter an till priderörelsen. Till höger syns hennes andra häst, inspirerad av Åkerbrukets nya konstverk.

Upplysningshästen, till vänster, är målad av Margaretha Persson och knyter an till priderörelsen. Till höger syns hennes andra häst, inspirerad av Åkerbrukets nya konstverk. Foto: Christina Karlsson

Publicerad 03 October 2018 07:30