Caroline Ankarklint och sonen Gabriel hjälper andra familjer skapa god jul.

Caroline Ankarklint och sonen Gabriel hjälper andra familjer skapa god jul. Foto: Emma Brännman

De vill skapa en god jul åt andra

Julhjälpen hoppas på en ny succé

SKURUP.

Systrarna Caroline och Charlotte vill att alla barn ska uppleva lika goda jular som de gjorde som barn. Julhjälpen i Skurup och Ystad går in på andra året och hoppas på minst lika god respons som i fjol.

Av
Emma Brännman

Förra året drog systrarna Caroline Ankarklint och Charlotte Cardell igång Julhjälpen i Skurup och Ystad med omnejd. Responsen blev långt över förväntan.

– Det blev större än vad vi hade tänkt oss. Människor är fantastiska med att hjälpa till, bara de vet vart de ska vända sig, konstaterar Caroline Ankarklint.

Och det var precis därför som hon ville få igång en lokal avdelning av den nationella organisationen Julhjälpen.

– Jag hade en massa leksaker som hade varit min sons och som jag ville skänka. Men jag hittade inte något bra ställe lokalt. Julhjälpen har funnits i Ystad tidigare men lagts ner. Tillsammans med min syster som bor där startade jag Julhjälpen i Ystad och Skurup.

Förra året började de i mitten av november och hann hjälpa cirka 20 familjer, inklusive 50 barn. I år går startskottet den 1 november men redan innan har det pågått en Swishutmaning där folk uppmanats skänka en slant till ett startkapital inför årets hjälpinsats. Julhjälpen i Skurup och Ystad med omnejd bidrar i första hand med julklappar och mat men även andra saker som det finns behov av. Det kan vara alltifrån kläder till julgran.

Julhjälpen tar emot ekonomiska bidrag såväl som saker som kan bli julklappar.

– I år försöker vi få fler samarbeten med företag men det har gått lite trögt hittills. Förra året hade vi stor hjälp av att butiker skänkte presentkort på mat och lådor med leksaker bland annat. I år är vi några fler som hjälps åt att hämta och leverera sakerna, berättar Caroline Ankarklint.

Förra året skänkte Gabriel några av sina egna leksaker till andra barn.

Förra året skänkte Gabriel några av sina egna leksaker till andra barn. Foto: Emma Brännman

Redan innan årets julhjälp drog igång hade de fått in flera ansökningar från familjer som ber om hjälp. I år hoppas de få hjälp att nå fler personer utanför Facebook, där det mesta av kontakten sker.

– När vi startade Facebookgruppen förra året fick vi några hundra medlemmar på bara några timmar. Jag tror att många som är i behov av hjälp inte riktigt vet vart de ska vända sig. Det kan vara svårt av olika anledningar. Att kunna göra det via Facebook kan underlätta, men vi vill även nå dem som inte har Facebook såklart.

Förra året blev Julhjälpen som ett extra halvtidsjobb för systrarna månaden innan jul. Och det var det värt.

– Julen är verkligen ett tillfälle då många vill hjälpa till och vi har fått så fin respons från dem som blivit hjälpta. I vår familj har vi alltid älskat julen och det är en av anledningarna till att vi gör detta. Vi vill att alla ska ha det lika bra som jag och min syster hade det när vi växte upp, säger Caroline Ankarklint.

Fakta Julhjälpen

För dig som söker hjälp:

Skicka ett meddelande till Julhjälpen Skurup och Ystad på Facebook där du berättar lite om dig själv och vad du behöver hjälp med. Det går också bra att maila till julhjalpen.skurup.ystad@hotmail.com eller ringa 0739 511 445.

För dig som vill bidra:

Gå med i Julhjälpen Skurup och Ystad på Facebook alternativt ring eller maila enligt ovan.

Publicerad 01 November 2018 00:00