Åke Karlsson och Alexander Lärnerhem.

Åke Karlsson och Alexander Lärnerhem. Foto: Fotograf Billy Lindberg

Historisk kväll när Åke Karlssons fondmedel delades ut för första gången

Ska gynna företagande i 25 år framåt

SVEDALA.

Under festliga former delades medel från Åke Karlssons fond ut för första gången under gårdagen. Tanken är att fonden ska gagna näringslivet i 25 år framåt.

Av
Emma Brännman

I fjol fyllde före detta Ica-handlaren Åke Karlsson 75 år. Som en present från hans två söner instiftades en fond, Åke Karlssons fond – med hjärtat i Svedala, som under 25 år ska gagna personer som på något sätt utmärker sig inom näringslivet i kommunen.

På onsdagen samlades 130 särskilt inbjudna gäster med koppling till kommunens näringsliv på Folkets hus i Svedala när medlen för första gången delades ut.

– Priset gick till Alexander Lärnerhem som driver företag och Svedala företagsmässa. Han är så jäkla kreativ och han jobbar på som attan. Det fanns några fler kandidater, men i år blev det han, berättar Åke Karlsson.

Juryn utgjordes av honom själv, hustrun Lotta och sönerna tillika Icahandlarna Mikael och Magnus. Prissumman på 25 000 kronor hoppas Åke Karlsson att Alexander Lärnerhem ska använda till att se sig om i världen.

– Nästa år är tanken att han får komma tillbaka och berätta om hur han har använt pengarna. Han får naturligtvis använda dem hur han vill och jag hoppas att de går till någonting bra, att han åker någonstans och upptäcker någonting nytt till exempel.

I motiveringen står bland annat att Alexander Lärnerhem tilldelas utmärkelsen på grund av att han genom hela sin karriär engagerat sig i samhällsfrågor och att han ständigt söker nya utmaningar och sätt att få utlopp för sin kreativitet.

Under kvällen delades ytterligare tre priser ut. Företagarna i Svedala utsåg Simon Ludvigsson till årets sotargesäll och Karin Hemzelius till årets frisörgesäll. Nyföretagarcentrum Öresund tilldelade Anders Sandgren på Däckcenter i Svedala utmärkelsen årets nyföretagare.

Frisören Karin Hemzelius och sotaren Simon Ludvigsson.

Frisören Karin Hemzelius och sotaren Simon Ludvigsson. Foto: Fotograf Billy Lindberg

Publicerad 08 November 2018 10:32