Kommunstyrlesens ordförande Linda Allansson Wester (M) öppnar för en folkomröstning.

Kommunstyrlesens ordförande Linda Allansson Wester (M) öppnar för en folkomröstning. Foto: Mostphotos.com/Emma Brännman

Nu ska folket få säga sitt i fängelsefrågan

Kommunen väntas gå vidare med folkomröstning

SVEDALA KOMMUN.

Det ser ut att bli en folkomröstning angående fängelset i Svedala kommun. Fullmäktige väntas säga ja till en sådan den 5 december.

Av
Emma Brännman

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) är för en folkomröstning om att bygga ett fängelse i Svedala kommun. Det är, som Lokaltidningen tidigare rapporterat, föreningen Fängelsefritt Svedala som har lämnat in en begäran om en folkomröstning med fler än 2000 underskrifter.

– Jag tycker kanske inte folkomröstningar är ett verktyg man ska använda jämt och ständigt, men här har tydligt många Svedalabor bett om detta och då tycker jag det är givet att vi går vidare med det, säger Linda Allansson Wester till P4 Malmöhus.

För att en folkomröstning ska genomföras måste minst en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige säga ja till en sådan, och detta väntas nu ske. Därmed lär medborgarna få rösta i frågan senast i vår. På måndag kommer Linda Allansson Wester föreslå kommunstyrelsen att säga ja till en folkomröstning och sedan går frågan vidare till kommunfullmäktige att ta beslut om den 5 december. Kommunala folkomröstningar är ovanliga och blir det en sådan i Svedala kommun så är det den sjunde i Skåne sedan 1980, enligt P4 Malmöhus.

Merparten av partierna i fullmäktige har ställt sig positiva till en anstalt i kommunen, eftersom den dels väntas generera många arbetstillfällen. Däribland Moderaterna.

– Jag är helt övertygad om att Svedala har en intelligent och klok befolkning. Det jag hoppas är att diskussioner kring frågan i sig gör att det blir tydligt vad en kommun kan påverka och inte kan påverka, säger Linda Allansson Wester (M) till radion.

I kommunfullmäktige har tre partier tagit ställning mot en fängelseetablering. De är Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Älska Svedala. Det sistnämnda hade det som sin hjärtefråga inför kommunvalet.

Publicerad 22 November 2018 13:31