Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M). Foto: Emma Brännman

Klart: Det blir folkomröstning i fängelsefrågan

Förslaget gick igenom i kommunstyrelsen

SVEDALA KOMMUN.

Det kommer bli en folkomröstning gällande fängelset i Svedala kommun. Det står klart efter att kommunstyrelsen under måndagen sagt ja till förslaget. Formellt beslut kommer tas i fullmäktige 5 december.

Av
Emma Brännman

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) är för en folkomröstning om att bygga ett fängelse i Svedala kommun. Det är, som Lokaltidningen tidigare rapporterat, föreningen Fängelsefritt Svedala som har lämnat in en begäran om en folkomröstning med fler än 2000 underskrifter.

– Jag tycker kanske inte folkomröstningar är ett verktyg man ska använda jämt och ständigt, men här har tydligt många Svedalabor bett om detta och då tycker jag det är givet att vi går vidare med det, säger Linda Allansson Wester till P4 Malmöhus.

Hon föreslog i veckan kommunstyrelsen att säga ja till en folkomröstning och fick gehör.

– En att-sats om att utöka valnämndens budget med 150 000 kronor lades dock till. Frågan huruvida fängelset istället ska kallas kriminalvårdsanläggning togs också upp, men röstades ner, berättar hon.

För att en folkomröstning ska genomföras måste minst en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige säga ja till en sådan, och detta väntas nu ske när ärendet tas upp nästa vecka. Därmed lär medborgarna få rösta i frågan senast i vår.

Merparten av partierna i fullmäktige har ställt sig positiva till en anstalt i kommunen, eftersom den dels väntas generera många arbetstillfällen. Däribland Moderaterna.

– Jag är helt övertygad om att Svedala har en intelligent och klok befolkning. Det jag hoppas är att diskussioner kring frågan i sig gör att det blir tydligt vad en kommun kan påverka och inte kan påverka, säger Linda Allansson Wester (M) till radion.

I kommunfullmäktige har tre partier tagit ställning mot en fängelseetablering. De är Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Älska Svedala. Det sistnämnda hade det som sin hjärtefråga inför kommunvalet.

Publicerad 27 November 2018 12:01