Christina Forsberg har många Svedalamotiv i sin portfolio. Här en bild av Storgatan, sedd från biblioteket, tecknad i september då träden fortfarande var gröna.

Christina Forsberg har många Svedalamotiv i sin portfolio. Här en bild av Storgatan, sedd från biblioteket, tecknad i september då träden fortfarande var gröna. Foton: Emma Brännman

På ständig jakt efter nya perspektiv – Christina målar sig genom världen

Hennes färglåda särskilt anpassad efter Svedalas typiska tegelbyggnader

SVEDALA.

Christina Forsberg har många bilder av Svedala. De senaste åren har hon särskilt fått upp ögonen för arkitektoniska detaljer, allteftersom hon tecknat sig genom stadsmiljön.

Av
Emma Brännman

I ungdomen tecknade Christina Forsberg mycket. Men åren gick, hon blev vuxen och fick egna barn och intresset tog mindre och mindre plats i livet. Ända fram till för två år sedan.

– Då blev jag övertalad att åka in till Malmö för att vara med på en träff för urban sketchers. Jag hade inte koll på vad det var innan, men det innebär att man går ut och ritar ögonblicksbilder av det man ser i stadsmiljön. Googlar man urban sketching hittar man hur mycket som helst, från hela världen, berättar Christina Forsberg.

Hon fastnade för stilen direkt. Samma sommar åkte hon på ett stort symposium i Porto för att lära sig mer. Varje år hålls träffarna på olika platser i världen, och samlar de bästa tecknarna för att hålla workshops och föreläsningar. Året därpå begav sig Christina Forsberg till Chicago och nästa år väntar Amsterdam.

Resorna och erfarenheterna har gjort att intresset vuxit. Nyligen höll Christina Forsberg sin första utställning på Galleri KVIS i Svedala.

– Det var så roligt. Det kom över hundra personer på vernissagen, med mig och en annan konstnär, och det var många som hade berättelser att dela med sig av när de såg bilderna. Det blir ju att jag tecknar mycket byggnader och eftersom jag själv inte är uppvuxen i Svedala så är det väldigt roligt att höra andra berätta om vad det har varit på de olika platserna.

Målning av Svedala kyrka.

Målning av Svedala kyrka.

Christina Forsberg kommer från Barum utanför Kristianstad och har alltid varit kreativt lagd. I bilderna av Svedala blir det mycket rött tegel. Sandvik har hon tecknat många gånger, ur olika vinklar. Torup är också en favoritplats.

– Jag har en särskilt anpassad färglåda för Svedalabilderna. Att måla stadsmiljö gör att jag börjar titta på arkitektoniska detaljer på ett sätt som jag aldrig har gjort förut. När jag tecknar i Malmö är det mycket folkmyller på bilderna och det händer att folk kommer fram och vill prata när de ser att jag målar och har fått med dem i bilden. I Svedala är det inte så mycket myller, här blir byggnaderna i fokus, säger Christina Forsberg.

Christina Forsberg har sett Svedala ur många vinklar. Här syns bilder av Hemköp, Aggarps kvarn, Folkets hus och Storgatan.

Christina Forsberg har sett Svedala ur många vinklar. Här syns bilder av Hemköp, Aggarps kvarn, Folkets hus och Storgatan.

Nu har Christina Forsberg satt ihop en kalender för 2019 av sina Svedalamålningar som kan beställas direkt av henne själv.

– Jag tänkte att det var passande med en kalender när jag hade så många bilder, och den har mottagits väl. Jag tar även emot beställningar om någon har önskemål om en särskild bild, säger Christina Forsberg.

Kyrkogatan sedd från Stortorget, med Sibylla till vänster.

Kyrkogatan sedd från Stortorget, med Sibylla till vänster.

Publicerad 02 December 2018 07:00