Caroline Åberg, Tova Olsson och Ellie Dorch snackar taktik.

Caroline Åberg, Tova Olsson och Ellie Dorch snackar taktik. Foto. Emma Brännman

Nu satsar Svedala på flickfotbollen

För första gången anmäldes fler flickor än pojkar

SVEDALA.

I år anmäldes fler flickor än pojkar till Svedala IF för första gången. Det är ett resultat av klubbens satsning på flickfotboll.

Av
Emma Brännman

Förra året inledde Svedala IF en satsning på att öka antalet flickor i föreningen. Klubbens dåvarande ungdomsansvariga begav sig ut på skolorna för att hålla i fotbollslektioner med tjejerna och de bjöds in att provträna med Svedala IF. Satsningen blev lyckad och tjejerna strömmade till. För första gången var det fler flickor än pojkar som skrevs in.

Det har resulterat i flicklagen 05/06, 07/08 och 09/10. De yngsta är födda 11/12 och spelar fortfarande tillsammans med pojkarna.

– Vi vill vara en jämställd förening. Världen består av hälften kvinnor, hälften män, och så borde det se ut överallt tycker jag, säger Svedala IF:s klubbchef Marie Gullstrand.

På sikt vill Svedala IF ha ett damlag i seriespel igen. Klubbens första damlag bildades 1969 och det senaste spelade sin sista match 2014.

– Vi vill ha ett damlag men kommer aldrig att få hit äldre spelare för att bilda ett. Därför bygger vi underifrån och hoppas att spelarna som är äldst i dag ska kunna utgöra ett damlag om fyra-fem år.

"En klubb med bara killar blir ingen bra klubb"

Ett problem för många klubbar är de många avhopp som sker, framförallt bland tjejer, när de kommer upp i tonåren. Enligt Marie Gullstrand är det viktigt att hitta på saker utöver träningar och matcher.

– Ledarna är väldigt duktiga på att hitta på aktiviteter. De åker på läger, tittar på FC Rosengård, LB07, MFF och landslaget när de får möjlighet. Vi pratar också mycket om saker inom och utanför fotbollen för att skapa en trygg miljö. Nyligen hade vi ett samtal om mobbning i förebyggande syfte och tjejerna hade så kloka tankar att komma med.

Emma Lindoff, Ida Olsson, Molly Lilja Vukmanovic, Ebba Rosén, Nelly Bengtsson Rodriguez, Caroline Åberg, Tova Olsson och Ellie Dorch.

Emma Lindoff, Ida Olsson, Molly Lilja Vukmanovic, Ebba Rosén, Nelly Bengtsson Rodriguez, Caroline Åberg, Tova Olsson och Ellie Dorch. Foto. Emma Brännman

Närheten till flera framgångsrika lag på både dam- och herrsidan är bra av flera anledningar.

– Närheten spelar såklart roll. Dels på grund av att spelarna kan hitta förebilder i lagen, dels på grund av att stora klubbar garanterat har koll på spelarna när de blir äldre, säger Marie Gullstrand.

Till våren gör Svedala IF:s nya ungdomsansvariga, Janne Alm, nya besök på skolorna. Under höstlovet höll han i aktiviteter i Aggarps sporthall för både tjejer och killar i klubben.

– Det är träning under avslappnade former där vi bara spelar fotboll på skoj. Svenska fotbollförbundets utbildningsplan för barn- och ungdomsledare heter Fotbollens spela, lek och lär och handlar om att fotboll ska vara roligt. Alla ledarutbildningar börjar faktiskt där. Jag är A-lagstränare också och även där utgår man från spela, lek och lär, berättar Janne Alm.

Han är mycket positiv till satsningen som görs på flickfotbollen.

– En klubb med bara killar blir ingen bra klubb. Blandning behövs för att skapa en bra miljö för alla, och vi vill vara en förening för alla.

Mestadels var det pojkar som deltog i höstlovscampet, men ett tiotal flickor hade också sökt sig dit.

– Det roligaste med fotbollen är att få vara med kompisarna. Många av mina kompisar spelar i mitt lag, berättar Ebba Rosén som är nio år och har tränat fotboll i ett år.

Emma Lindoff är 11 år. Hon har tränat i sex år och håller med sin yngre klubbkompis om att gemenskapen är en av de bättre sakerna med träningen.

– Lagsport är roligt. Jag går hellre på fotboll än sitter hemma. Jag siktar lite grann på FC Rosengård när jag blir äldre, säger hon.

Samtliga som samlats på läktaren för en paus håller med om att stämningen är god i lagen och att de alltid peppar varandra.

– Det är inte lika kul att spela med killarna, då får man inte bollen så ofta. Det är roligast att spela med sitt eget lag, säger elvaåriga Tova Olsson medan övriga nickar instämmande.

Janne Alm är ungdomsansvarig sam tränare för A-laget i svedala IF.

Janne Alm är ungdomsansvarig sam tränare för A-laget i svedala IF. Foto. Emma Brännman

Publicerad 27 December 2018 06:00