Kan hästar bidra till bättre hälsa? Självklart, menar Pia Linders på Bokskogens Hästkraft.

Kan hästar bidra till bättre hälsa? Självklart, menar Pia Linders på Bokskogens Hästkraft. Foto. Emma Brännman

Här hjälper de fyrbenta sina två-benta vänner till en bättre vardag

"Umgänge med djur främjar vår hälsa"

SVEDALA.

Kan hästar bidra till bättre hälsa? Självklart, menar Pia Linders på Bokskogens Hästkraft som tar emot barn, unga och vuxna med speciella behov i sin verksamhet.

Hos Pia Linders på Bokskogens Hästkraft ges människor med olika behov möjlighet att utvecklas och må bättre genom att rida, pyssla med djuren och att vistas i naturen.

– Det kommer allt mer forskning som visar att umgänge med djur främjar vår hälsa. Nyligen började hästsporten ingå i friskvårdsbidraget man får av sin arbetsgivare, säger Pia Linders.

När Lokaltidningen gör ett besök på gården utanför Skabersjö är det deltagare från daglig verksamhet i Svedala som är på plats. I fokus står shetlandsponnyn Mazetti som blir ryktad och får frisyren fixad. En hel del kelande blir det också.

– Det är kul att lära känna hästarna. Efteråt fikar vi alltid. Man blir lugn av att vara här, säger Anna Olsson från den dagliga verksamheten.

Förutom daglig verksamhet tar Pia Linders emot grupper genom det kommunala arbetsmarknadsprojektet Spira, för personer med psykisk ohälsa, och barn från korttidsboende i Svedala. Även privatpersoner är välkomna.

– Det fina med djuren är att de inte dömer någon. Här är alla jämlika och det är läkande att få vara i stallet utan att känna stress eller press. För mig ger glädjen och utvecklingen hos deltagarna så mycket tillbaka, säger Pia Linders.

Foto. Emma Brännman

Amanda Lindberg har ridit hos Pia Linders tidigare och hjälper numera till i stallet några dagar i veckan.

– Har man haft en stressig dag i skolan och kommer ut hit till hästarna så rinner allting snabbt av en. Pia är också väldigt bra på att sprida glädje och energi omkring sig, säger Amanda Lindberg.

Framöver hoppas Pia Linders kunna utveckla gården och verksamheten mycket.

– Verksamheten är under uppbyggnad och min förhoppning är att allting ska kunna handikappanpassas framöver. Tillsammans med personal och deltagare från den dagliga verksamheten vill jag utveckla och förbättra gården, säger hon.

"Det fina med djuren är att de

inte dömer någon"

Vård- och omsorg på Svedala kommun har varit positiva till samarbetet från start.

– De har varit väldigt positivt inställda ända sedan vi inledde samarbetet för cirka ett år sedan. Vårt nuvarande avtal sträcker sig över hela 2019 och jag hoppas att det ska fortsätta, säger Pia Linders.

Publicerad 29 December 2018 06:00