Per Sonesson på butikslagret, som också är gästrum.

Per Sonesson på butikslagret, som också är gästrum. Foto: Emma Brännman

Efter 40 år inom skolan – nu driver Per sportbutik hemifrån

"Lätt att vara motiverad när man bestämmer själv"

KLÅGERUP.

Efter nära 40 år i kommunal och statlig tjänst tyckte Per Sonesson att det var dags att prova någonting nytt. Sedan två år tillbaka driver han tillsammans med delar av sin familj ett företag som säljer sportartiklar via nätet.

Av
Emma Brännman

Familjeföretaget distribuerar det tyska märket Uvex som är stora på ridning, cykling och skidåkning, till privatpersoner och återförsäljare. Allt sker hemifrån villan i Klågerup.

– Vi har haft tankar på att starta eget ganska länge, men det har inte blivit av av olika anledningar. Nu när alla fyra barnen är vuxna vågar vi satsa, berättar Per Sonesson.

Tillfället uppstod när Pers fru Lena, som arbetar på ett annat företag som använder Uvex produkter, hörde att de letade efter en distributör i Sverige.

– Lena är den som är duktig på försäljning, medan jag som sportfåne kan produkterna. Vår dotter Emelie och hennes pojkvän har hand om hemsidan. Uvex är ett familjeföretag sedan långt tillbaka och vi kände att det här var någonting för oss, säger Per Sonesson.

Per Sonesson har börjat ta ut sin pension och ägnar sig åt företaget på heltid. Gästrummet används som lager för de bästsäljande varorna och i Lund finns ett showroom där produkterna kan visas upp för återförsäljare.

"Jag kan dricka kaffe när jag vill" säger Per Sonesson apropå fördelarna med det nya jobbet. Foto: Emma Brännman

Han ser för närvarande företaget, som fått namnet AB Sportbutiken Svedala, som ett sätt att dryga ut kassan.

– I början gick vi med viss förlust. Nu har det precis vänt till en liten vinst. Vi har en femårsplan där målet är att anställa två personer. Vi vill lägga grunden till något som barnen kan fortsätta driva om de vill, berättar Per Sonesson.

De flesta trappar ner med pensionen. Men du trappar upp?

– Kanske det. Men det är lätt att vara motiverad när man bestämmer själv. Det som driver mig är att det är roligt att göra något tillsammans med familjen.

Förutom en kort sejour på Obs interiör 1978 är Per Sonesson helt ny i försäljningsbranschen.

– Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle driva företag senare i livet. Jag är ju inte uppvuxen med någon tradition av entreprenörskap, det såg helt annorlunda ut förr. Men man samlar på sig kunskap och erfarenheter genom livet, så att man vågar mer ju äldre man blir. Tyvärr kan jag känna att den gruppen, som sitter på mycket erfarenhet och kunskaper, ofta underskattas.

Egenföretagandet i all ära. Men emellanåt saknar han gemenskapen han hade med kollegor och elever när han arbetade inom skolväsendet.

– Jag arbetade med barn med särskilda behov, det var ett meningsfullt jobb och jag har fått väldigt mycket tillbaka. Det är klart att jag saknar det ibland, men det är också mentalt utmattande. Särskilt när man kommer upp i ålder. Jag kan också sakna att ha kollegor, ett bollplank. Men efter jul börjar även Lena ta ut pensionen och går över på heltid i företaget, så då blir det annorlunda, säger Per Sonesson.

Per Sonesson sköter allting hemifrån.

Per Sonesson sköter allting hemifrån. Foto: Emma Brännman

Publicerad 31 December 2018 07:00