Kevin Nilsson och Ela Ozbek tyckte att seglatsen var ett minne för livet.

Kevin Nilsson och Ela Ozbek tyckte att seglatsen var ett minne för livet. Foto: Åse-Marie Nilsson

Gymnasieelever seglade med flottan i tre veckor

"Det är helt klart det bästa som jag har gjort i mitt liv"

MALMÖ/SVEDALA/ARLÖV.

Sjösjuka och hemlängtan – men också fantastisk gemenskap och erfarenheter för livet. Gymnasieeleverna Ela Ozbek från Arlöv och Kevin Nilsson från Svedala tillbringade tre veckor på försvarsmaktens HMS Falken. Något som de gärna hade gjort om, om det vore möjligt.

– Det är helt klart det bästa som jag har gjort i mitt liv. Det har varit väldigt lärorikt. Även om man mådde dåligt och var sjösjuk måste man fortsätta att arbeta och umgås i en sådan stor grupp, vilket gjorde att man lärde mycket om sig själv, säger Ela Ozbek.

Hon var en av 18 gymnasieelever i årskurs 2 på Bernadottegymnasiet som deltog i en seglats på HMS Falken med försvarsmakten under tre veckor i slutet av förra terminen. Resrutten gick från Malaga till Kanarieöarna. Kurskamraten Kevin Nilsson beskriver det ”som en resa för livet”.

– Vissa delar var inte så roliga, som sjösjukan och hemlängtan, men annars var det riktigt roligt. Innan tänkte jag att flottan var sådär men nu när jag varit där kan jag tänka mig att gå med. Jag sökte för att prova på att vara ute i tre veckor på en segelbåt. Jag ville ta den chansen.

Bernadottegymnasiet förbereder för en utbildning till ett arbete inom något av några uniformsyrken, till exempel försvarsmakten, tullverket och polisen. Både Ela Ozbek och Kevin Nilsson vill bli poliser, men hade båda just den här seglatsen i åtanke när de sökte till utbildningen.

– Det var därför jag sökte. Jag vill bli polis, men ville ändå ha den här erfarenheten från försvarsmakten, säger Ela Ozbek.

– Jag har tänkt att gå den här utbildningen sedan årskurs 6, eftersom min kusin har gått här, säger Kevin Nilsson.

På HMS Falken hade de rullande fyratimmarsskift. Jobb varvades med utbildning i sjömanskap och vila.

– Det jobbigaste skiftet var mellan klockan fyra och åtta på morgonen för då fick man bara sova i 3,5 timme, säger Ela Ozbek.

De första åtta dagarna, som tillbringades på öppet hav, var tuffast. Förutom sjösjuka var allt nytt och man skulle anpassa sig.

– Det var bara vatten, det kändes som om det inte tog slut och det kändes ensamt. Men att sedan gå i land och ta en glass gjorde det värt det, säger Ela Ozbek.

Hur var det att komma hem?

– Det bästa var att träffa familjen, jag uppskattade verkligen det. Konstigast var kylan. Från 20 grader till en, två grader, säger Kevin Nilsson.

– Det kändes så overkligt, jag fattade inte att jag hade gjort seglatsen. Nu saknar jag gemenskapen jättemycket. Vi åt, sov och jobbade ihop. Nu när vi är tillbaka i skolan är det inte samma sak. Om jag hade kunnat hade jag gjort om det, säger Ela Ozbek.

Publicerad 15 January 2019 00:00