Kim Nilsson har en rejäl samling whisky.

Kim Nilsson har en rejäl samling whisky. Foto: Emma Brännman

Whiskyfantasten: "Jag samlar på smakupplevelser"

I andra delen av Samlare i Svedala möter vi whiskysamlaren Kim Nilsson

SVEDALA.

På sju år har Kim Nilsson jobbat upp en gedigen samling oöppnade whiskyflaskor. En helt ny värld öppnade sig efter en resa till Tyskland.

Av
Emma Brännman

De första flaskorna inhandlades under en resa till Tyskland för sisådär sju år sedan.

– Jag bad min fru köpa med några flaskor hem när hon var där på resa, jag tror det blev mellan fem och tio stycken. Det var Ardbegs tioåring och när de stod uppradade tyckte jag de såg så fina ut att jag inte ville öppna dem. Sedan spårade det snabbt ur, berättar Kim Nilsson.

Han upptäckte att det fanns gott om forum för den som vill nörda ner sig i whiskyns värld.

– Jag var ganska intresserad av whisky innan jag började samla, men jag hade inte den blekaste aning om vilken värld som skulle öppna sig. Jag började följa olika sidor, fick kontakt med andra samlare och grävde mig allt djupare ner i träsket. Jag dokumenterar alla köp och smakprov för att inte glömma bort, följer auktioner och håller koll på när Systembolaget gör nya släpp.

I Kim Nilssons samling finns många samlarobjekt. Till exempel 16-åriga Thor här, ur en serie med vikingatema från Highland park.

I Kim Nilssons samling finns många samlarobjekt. Till exempel 16-åriga Thor här, ur en serie med vikingatema från Highland park. Foto: Emma Brännman

För närvarande har han 234 stycken oöppnade flaskor kategoriserade efter destilleri i lägenheten hemma i Svedala. Hur mycket pengar han lagt ner på drycken vågar han inte ens tänka på.

– Jag brukar säga att jag samlar på smakupplevelser. Man intalar sig att man ska öppna alla flaskor en dag för att rättfärdiga köpen, tror jag. Jag ser framför mig att jag, när jag gått i pension, sitter i en stuga vid en sjö i Småland och dricker min whisky, säger Kim Nilsson.

Fram till dess finns det små flaskor med smakprov att inhandla för samlare som inte vill korka upp en hel flaska i onödan. Men trots att de mest bara står i hyllan är det ofta smaken som avgör vilka som hamnar där.

– Jag brukar köpa whisky som jag tycker är god, eller för att den är speciell på något sätt. Att hitta flaskor från mitt födelseår, 1980, har blivit en rolig grej. Kanske kan jag få ihop några stycken att bjuda på när jag fyller 50. Det vore häftigt. Annars är det roligt att hitta flaskor som man kan investera i, som man vet kommer att stiga i värde.

"Mr Nilsson's special edition". Specialbeställd whisky döpt efter en själv, varje samlares dröm? Foto: Emma Brännman

Det är i princip uteslutande skotsk whisky som gäller för Kim Nilsson. En av favoriterna är en Glenfiddich, Snow phoenix, som har en speciell historia. Whiskyn togs fram efter att en stor snöstorm drabbat några av destilleriets lagerlokaler hårt. Taket rasade in och personalen jobbade dygnet runt för att rädda faten som fanns i byggnaderna. Av de olika whiskysorterna som räddades skapades en helt ny blandning, som en hyllning till de anställda. Whiskyn finns i ett begränsat antal flaskor och är ett riktigt samlarobjekt.

Efter att ha fyllt två stora vitrinskåp, en hylla samt tömt fruns garderob på kläder för att kunna förvara ytterligare ett antal flaskor börjar det bli trångt där hemma.

– Jag kommer nog aldrig att sluta samla. Nu är det bara utrymmet som börjar bli ett problem. Drömmen är att köpa ett hus och ha en ordentlig whiskykällare, säger Kim Nilsson.

"Whiskyflaskor" kan ha många olika former. Här demonstrerar Kim Nilsson en karaff i keramik från Glenfiddich. På etiketten syns skotska prins Charles Edward Stuart. Foto: Emma Brännman

Samlare i Svedala

Det här är andra delen i Lokaltidningens serie om samlare i Svedala kommun.

Samlar du på någonting spännande och vill berätta om det i tidningen? Skicka ett mail till emma.brannman@lokaltidningen.se.

Publicerad 03 February 2019 07:00