Hattstugan.

Hattstugan. Foto: Google maps

Kommunens äldsta förskola rivs – ny kan stå klar om tre år

Planer på att bygga ut Spångholmsskolans matsal slopas – "blir för dyrt"

BARA.

Kommunen kan riva Hattstugans förskola och bygga en helt ny. Det föreslår utbildningsnämnden nu, för att säkra antalet förskoleplatser.

Av
Emma Brännman

Hattstugan i Bara är kommunens äldsta förskola och lokalernas skick blir allt sämre.

– Hattstugan är kommunens äldsta förskola, byggd 1970, och inte i något vidare bra skick. Svedab som äger byggnaden säger att den går att hålla i liv i kanske tio år till. Det är lokaler som har använts dagligen under många år och därför slitits, säger utbildningsnämndens ordförande Hans Järvestam (M).

Nyligen öppnade den nya Bara backars förskola. Men befolkningen växer och fler förskoleplatser måste till. Därför har utbildningsnämnden nu beslutat lägga fram ett förslag om att riva Hattstugan och uppföra en helt ny förskolebyggnad med plats för 160 barn på samma plats. Hattstugan har för närvarande plats för 80 barn.

Vart ska barnen ta vägen under tiden som den nya förskolan byggs?

– På Hattstugans tomt står ett antal moduler. Egentligen skulle hyreskontraktet för dessa gå ut nu, men det har vi förlängt så att barnen som är kvar på Hattstugan kan gå där så länge, säger Hans Järvestam.

Modulerna har fram tills nyligen använts av de barn som väntade på att få flytta till nybyggda Bara backars förskola.

När den nya förskolebyggnaden står klar är det meningen att barnen som går på Baraskolan (F–3) ska få äta lunch här. Tidigare var planen att bygga ut Spångholmsskolans matsal, där eleverna från både Spångholmsskolan och Baraskolan äter för närvarande, men detta har visat sig bli för dyrt.

– Det skulle kosta 45 miljoner kronor plus en årshyra på två och en halv miljon, och det anser vi vara för mycket. Vad det kommer att kosta att i stället bygga en helt ny förskola är någonting som förvaltningen tittar på nu, säger Hans Järvestam.

Hur ser tidsplanen för detta ut?

– Svårt att säga, men skulle vi ha en ny förskola klar 2021 eller i början av 2022 skulle det vara bra.

Samtidigt planeras för utbyggnader med ett antal nya klassrum på både Baraskolan och Spångholmsskolan.

Publicerad 05 February 2019 00:00