Mats Olsson med en vy över Svedala, troligtvis från mitten på 1930-talet.

Mats Olsson med en vy över Svedala, troligtvis från mitten på 1930-talet. Foto: Emma Brännman

Mats är en Svedalasamlare av rang

Tar vara på allt som har med hemkommunen att göra

SVEDALA.

Mats Olsson är en riktig Svedalasamlare. Kärleken till hemkommunen har fått honom att ta vara på allt som har med Svedala att göra.

Av
Emma Brännman

Mats Olsson har alltid varit en samlare av rang. Han tycker inte om att kasta saker utan sparar på det mesta. För ungefär tio år sedan kom han över sitt första vykort med Svedalamotiv på, och det var då som Svedalasamlingen tog fart. För närvarande är antalet uppe i ett tusental som Mats Olsson har kategoriserat noga utifrån platserna de är tagna på och satt in i album.

– Jag scannar in dem i datorn också, annars skulle jag inte ha en chans att ha koll på dem. Inget vykort ser exakt ut som något annat i samlingen. Alla är olika, berättar han.

Mats Olssons samlande av Svedalating började med vykort.

Mats Olssons samlande av Svedalating började med vykort. Foto: Emma Brännman

Det första som möter besökaren i hallen hemma hos i Mats Olsson är en cirka två meter bred och en meter hög flygbild över Svedala. Bilden, som är en förstoring av ett vykort, är tagen i mitten på 1930-talet. Det är fascinationen för hembygden, men också för historiska ting, som gör att han samlar.

– Jag tycker det är roligt med foton och efter att jag fick mitt första Svedalavykort gick det snabbt åt helskotta. Men är man samlare så är man, då slutar man aldrig, säger Mats Olsson som överlag tycker att det slängs för mycket saker i dag.

Mats Olsson är en tallrik ifrån en komplett uppsättning av Gustavsbergs sex tallrikar med Svedalamotiv.

Mats Olsson är en tallrik ifrån en komplett uppsättning av Gustavsbergs sex tallrikar med Svedalamotiv. Foto: Emma Brännman

Särskilt fascinerad är han av föremål från Åbjörn Anderson, nuvarande Sandvik. På temat har han till exempel ett antal personaltidningar från 1960- och 70-talen, oanvända fickalmanackor och en lykta som han gissar är från 1930-talet.

– Det är extra roligt eftersom industrin var så rotad här förr. Familjen stoppade mig från att köpa en stenkross från fabriken nyligen. Men det är vad jag drömmer om nu, en stenkross.

Lyktan från Åbjörn Anderson är Mats Olsson lite extra stolt över.

Lyktan från Åbjörn Anderson är Mats Olsson lite extra stolt över. Foto: Emma Brännman

En del av det han samlar på sig lägger han ut i gruppen Svedalavyer.se, som han startade för några år sedan. Gruppen har över 500 medlemmar.

– Ofta kommer det fram små historier från någon som har lite information om en bild eller något annat som jag lägger ut. Det är roligt att kunna dela med sig.

Pins från diverse föreningar i kommunen.

Pins från diverse föreningar i kommunen. Foto: Emma Brännman

Mycket av det han har i samlingen har han hittat på auktionssajter på nätet. Han packar upp samling fat och visar på den lilla märkningen att de kommer från Café Bredablick och från Bökebergs sommarrestaurang, tillverkade någon gång i början på 1900-talet.

– Sommarrestaurangen var ju en riktig festplats, det var där det hände förr. Det är meningen att jag ska ta upp allt som nu mest förvaras i lådor nu, men tiden räcker inte riktigt till, förklarar Mats Olsson.

Han har också fem tallrikar med faktiska Svedalamotiv på, tillverkade av Gustavsberg.

– En till, så är samlingen om de sex som finns komplett.

Gammal magnesylburk från apoteket.

Gammal magnesylburk från apoteket. Foto: Emma Brännman

Serie: Samlare i Svedala

Det här är tredje delen i Lokaltidningens serie om samlare i Svedala kommun.

Samlar du på någonting spännande och vill berätta om det i tidningen? Skicka ett mail till emma.brannman@lokaltidningen.se.

Publicerad 12 February 2019 07:00