Kvinnan kan bara gå åtta till tio meter med rollator. Trots det nekas hon färdtjänst.

Kvinnan kan bara gå åtta till tio meter med rollator. Trots det nekas hon färdtjänst. Genrebild: MOSTPHOTOS

86-åring kan endast gå tio meter – nekas färdtjänst

Får avslag av förvaltningsrätten

SVEDALA.

Den 86-åriga kvinnan kan bara gå högst tio meter i sträck med rollatorn innan hon måste sätta sig att vila. Trots det nekar Förvaltningsrätten henne färdtjänst. De kan inte utesluta att hon kommer att bli bättre, är deras motivering.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I höstas ansökte damen om färdtjänst hos Svedala kommun. Tidigare har hon kunnat gå som mest 100 meter innan hon var tvungen att sätta sig, men efter att bland annat ha brutit höften har hennes rörelseförmåga försämrats kraftigt.

Läkarintyg som kvinnan presenterat visar att hon bara kan gå korta sträckor, dels på grund av problemen med höften, men också då hon lider av bland annat benskörhet. Eftersom hon är blind på ena ögat påverkar det också hennes möjligheter att ta sig till och från bussen. Kvinnan har också yrsel vilket enligt ansökan gör det riskabelt för henne att gå längre sträckor.

Enligt läkarintyget har kvinnan fått problem med båda höfterna efter fallet och hon har en allmän svaghet i kroppen som gör det svårt att ta sig in och ut ur bussar, särskilt om hon också måste transportera rollatorn.

Kvinnan har tidigare berättat för socialtjänsten att hon varje dag tar promenader som är mellan 10 och 30 minuter långa och det är orsaken till att socialnämnden valda att avslå hennes ansökan om färdtjänst.

Socialtjänsten förklarar i sitt beslut att det är höga krav för att få färdtjänst och att man ska använda allmänna kommunikationsmedel, även om det är med vissa svårigheter man kan åka bussen.

Förvaltningsrätten håller med om detta och skriver i sin dom att kvinnan lämnat delvis motstridiga uppgifter om hur långt hon kan gå och att det inte framkommer varför hon inte skulle kunna ta bussen, även om det skulle innebära att det tog lång tid för henne att komma till och från bussen.

De skriver att kvinnans funktionshinder inte innebär väsentliga svårigheter att använda allmänna kommunikationsmedel och att ingen utredning gjorts om hennes rörlighet kommer att förbättras under de närmaste tre månaderna.

Publicerad 13 April 2019 11:05