Lisa Formare målar öde landskap med mycket grönt.

Lisa Formare målar öde landskap med mycket grönt. Foto: Lisa Formare

Ny utställning i Stenladan under konstrundan

”Tavlor, skulpturer, keramik och trä”

TORUP. För femte året i rad håller VSKG, Västra Skånes Konstnärsgille, en samlingsutställning under påsk i stenladan vid Torups slott. I år bidrar 81 stycken konstnärer med sina verk.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Anita Köster är ordförande i VSKG. Hon berättar att sju nya namn kommer att finnas representerade under utställningen i årets konstrunda.

– Alla konstverk brukar vara en överraskning även för mig tills vi börjar planera för vernissage. Men det kommer att vara en blandning av konst i år också. Tavlor, skulpturer, keramik och trä.

Sara Rosengren är nyinvald i konstnärsgillet och ägnar sig åt målande på heltid. De flesta av hennes tavlor visar en person djupt försjunken i tankar.

– Det handlar om andlighet, om ljus och mörker, om själsliga kamper och om att vända sig bort från andras förväntningar på vem en är och bör vara, berättar Sara.

Hon inspireras av ordet onåbar som hon tycker har blivit ett starkt och nästan lite provocerande ord idag.

– Jag tycker om tanken på en stillsam längtan efter något odefinierat. Det finns även mycket för mig att hämta i ordet väntan.

Sara Rosengrens verk

Sara Rosengrens verk "Småsak". Obs, bilden är beskuren. Foto: Sara Rosengren

För Lisa Formare är det också första gången som utställare i stenladan. Hon målar naturinspirerade tavlor med mycket grönt.

– Jag älskar färgerna och har alltid tyckt om att studera mossa och lavar på nära håll. Att titta på mossa på nära avstånd kan se ut som ett flygfoto över en skog. Det tycker jag är fascinerande. Den lilla världen påminner om den stora.

Hon berättar att hon tycker om att måla karga landskap med mycket sten, mossa och berg.

– Det handlar om min längtan efter naturen. Mina målningar innehåller aldrig djur eller människor. Jag målar alltid öde landskap. Det betyder lugn och ro för mig.

Samlingsutställningen tar sin början med vernissage på skärtorsdagen klockan 18 till 20. Då spelar en blåskvintett som heter Ad Libitum och åhörarna kommer att få lyssna till toner från fem blåsinstrument: flöjt, oboe, klarinett, valthorn och fagott. Fram till den 22 april är Stenladan öppen för konstintresserade som vill ta del av verk gjorda av lokala konstnärer.

Publicerad 19 April 2019 00:00