Flygbolaget Bra varslar 363 anställda om uppsägning.

Flygbolaget Bra varslar 363 anställda om uppsägning. Foto: Pressbild

Hundratals varslas på flygbolaget Bra

"Fruktansvärt tråkigt att behöva komma med ett sådant besked"

SVERIGE/SVEDALA.

Flygbolaget Bra varslar 363 anställda om uppsägning, till följd av bland annat minskad efterfrågan på inrikesflyg och stora kostnadsökningar.

Av
Martin Wingren

På grund av för få passagerare och dålig lönsamhet planerar flygbolaget redan nu att lägga ned flyglinjen Jönköping-Stockholm i mitten av juni 2019. Vidare ska flygbolaget fasa ut sina jetplan och istället använda sina mindre propellerflygplan, vilket innebär minskat behov av bemanning och allt färre arbetstillfällen över tid, enligt flygbolaget.

Den berörda personalen handlar enligt bolaget främst om de som flyger, servar och administrerar bolagets jetflygplan. Hur flygbolagets verksamhet i Malmö och Ängelholm påverkas är i dagsläget oklart.

– Det är 363 personer som varslats, hur många som kommer att beröras av övertalighet är svårt att säga i dagsläget. Detta är en pågående process under 2019 och 2020 så det är en lång process. Det beror på en minskad efterfrågan på inrikesflyg och ökade kostnader, en svag valuta, högre flygplatskostnader och flygskatten. Sådana externa faktorer, säger Jim Hofverberg som är kommunikationsansvarig på flygbolaget och fortsätter:

– Det är fruktansvärt tråkigt att behöva komma med ett sådant besked. Men vi behöver göra det här för att fortsätta driva en hållbar verksamhet framöver.

Den generella efterfrågan på inrikesflygresor har under 2018 minskat med 3,7 procent enligt Trafikverket. Under första kvartalet 2019 har efterfrågan fortsatt minska med cirka 5 procent. Bra ser motsvarande minskning eftersom bolaget i det närmaste endast flyger inrikes.

Publicerad 26 April 2019 11:37