Jordekorren i Torups bokskog.

Jordekorren i Torups bokskog. Foto: Jörgen Nilsson, Länsstyrelsen Skåne

Sibirisk jordekorre skjuten i Torup: "Måste agera direkt"

Invasiva arter riskerar göra stor skada om de sprider sig

TORUP.

Den första och hittills enda individen av sibirisk jordekorre som skådats i Skåne har avlivats. Det rapporterar Länsstyrelsen Skåne. "Viktigt att agera direkt innan de hinner föröka sig", säger Nils Carlsson, ansvarig för arbetet med invasiva och främmande arter.

Det var under måndagen som jordekorren avlivades i bokskogen utanför Torup. Djuret som är en av totalt 49 olika arter som Länsstyrelsen listat som invasiva hade då skådats vid flera tillfällen i området.

Ekorren lever vanligtvis från centrala Ryssland och öster ut mot Kina, Japan och Mongoliet. Det finns ingen naturlig anledning till att arten helt plötsligt bosatt sig i bokskogen.

– Viktigt att påpeka är att det inte är något fel på de här djuren. Det är vi människor som gör fel som flyttar dem till områden där de inte hör hemma, säger Nils Carlsson.

Han förklarar att det mest troliga är att någon haft ekorren som husdjur och sedan tröttnat.

– Folk gör så. De skaffar husdjur och sedan när de tröttnar på den släpper de ut dem i naturen. Vad de inte tänker på är att det är ett ganska tråkigt öde som de här djuren möter. För att kunna skydda de djur och växter som redan finns i området måste vi avliva dem.

Många tänker säkert att en liten ekorre inte kan göra så stor skada, men enligt Nils Carlsson är det viktigt att agera direkt.

– Börjar de reproducera sig blir de väldigt många, väldigt snabbt och då kan de göra stor skada i vårt naturliga ekosystem. Dessutom är just jordekorren en bärare av sjukdomen borrelia. I områden där den är vanlig har man sett en markant spridning av smittan, säger Nils Carlsson.

Tidigare under året kom rapporter om att en jordekorre skådats i Abbekås. Dessa uppgifter han man dock inte kunnat bekräfta.

Publicerad 09 May 2019 12:53